Átadták az Epreskerti Általános Iskola tornacsarnokát

Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára jelenlétében adták át a debreceni Epreskerti Általános Iskola új tornacsarnokát 2024. április 24-én.

Az esemény keretében Gondáné Fórián Csilla, az iskola intézményvezetője köszöntötte a résztvevőket. Mint elmondta: egy régen várt álom vált valóra a mai napon. Több mint két évtizede vártak a tornaterem elkészültére, s immáron méltó körülmények között, mozoghatnak, sportolhatnak, edzhetnek majd tanulóik.

Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára kiemelte: sportvezetőként mindig különleges érzés megérkezni a cívisvárosba, mert látható, hogy lépten-nyomon fejlődik az itteni sportélet, és itt olyan széles spektruma jelenik meg a sportvilágnak, ami országosan is egyedülálló.

Mint azt felelevenítette, nemrég, a női kézilabda-válogatott olimpiai selejtezője alkalmából járt Debrecenben. S részben a városnak is köszönhető az a támogatás, amivel a várva várt siker bekövetkezett és húsz év után négy csapatunk lesz Párizsban az olimpiai játékokon. Az olinpiai selejtező eeseménysorozatán megjelent a sportirányítás egy új programja, amit 2023 szeptemberében hívtak életre: ez a Sportoló Nemzet Program.

Ennek keretében minél több honfitársunknak kívánják felhívni a figyelmét arra, hogy a rendszeres testmozgás más minőségű életet tud számukra biztosítani, s a sport talán a leghatékonyabb jellemformáló erő is.

Az államtitkár idézte Kapás Boglárka, olimpiai bronzérmes úszónk szavait, aki szerint a sport az életre tanít, megtanít minket küzdeni, megtanít minket nyerni, megtanít minket veszteni.  De az is biztos, hogy csak az állhat a dobogóra, aki alázattal végigküzdi azt a pályafutást, amit neki rendeltek.

Azt szeretné, ha
minden fiatal hinne abban, hogy sportolni jó, hogy a sport által egészségesebbek lehet, hogy a sport olyan dolgokra, olyan értékekre tanít meg, ami aztán egy egész élet során segíteni fog a küzdelmekben és a kihívásokban. Ez a fantasztikus tornacsarnok gyermekeken kívül ki fogja szolgálni a déli városrész lakóinak közösségi sport iránti igényét is. Schmidt Ádám a városnak sporttal teli hétköznapokat, vidám, mosolygós, egészséges debreceni lakosokat kívánt.

Papp László polgármester úgy fogalmazott: Debrecen egy olyan város, amely alkalmasint lépésről lépésre, de megvalósítja azokat az álmokat, amelyek esetleg az elmúlt években vagy évtizedekben még nem teljesültek.

A polgármester jelezte, hogy ennek a fejlesztésnek viszonylag hosszú előélete van. Szabó Gyula az iskola egykori igazgatója, aki képviselője is volt ennek a városrésznek, három évtizeden keresztül küzdött ennek a tornacsarnoknak a felépítéséért.

2018-ban – amikor a közgyűlés állást foglalt amellett, hogy ennek a tornateremnek meg kell épülnie, és forduljon a város a kormányhoz támogatásért, mert egy olyan léptékű fejlesztésről beszélünk, amelyhez a kormányzati támogatás mindenképpen szükséges –, akkor Szabó Gyula mérleget vont, s elmondta: képviselői munkája során több mint ötezer napirendet tárgyalt a város közgyűlésének tagjaként, de számára ez a legfontosabb.

Papp László megköszönte Szabó Gyulának, hogy lankadhatatlanul küzdött ezért az ügyért, mostanra ez az iskola a debreceni oktatási rendszer legszebb és legmodernebb tornacsarnokával büszkélkedhet.

Ez a létesítmény nem egyszerű tornaterem, hanem sportcsarnok, rendezvénycsarnok, ami egyrészt a gyerekek, másrészt a városrész lakói minden sportolási igényét ki tudja szolgálni.

Papp László Henry Ford szavait idézte, melyek a sport kapcsán abszolúthelytállók: „Akár azt hiszed, hogy képes vagy rá, akár azt, hogy nem – igazad lesz.”

Papp László azt kívánta a gyerekeknek, a diákoknak,  akik ezt a csarnokot most már birtokba veszik, hogy élvezzék minden percét annak az időnek, amit itt töltenek.

Ezzel együtt azt is kívánta, hogy a városrész sportolni vágyó lakói is korosztálytól független vegyék birtokba ezt a csarnokot. Az egészséges élet rendkívül fontos, és annak egyik feltétele a mozgás. Debrecen sportos város, és a Mozdulj, Debrecen! mozgalomkeretében több tízezer városlakót sikerült megmozgatni. 

“Most minden rendelkezésre áll ahhoz, hogy a déli városrész lakóit is megmozgassuk.”

Debrecen városa és a Debreceni Tankerületi Központ kéz a kézben dolgozott eddig is azért, hogy az itt tanuló gyerekek maximálisan megkapják az oktatás minden területén a lehetőséget arra, hogy a legjobbak legyenek abban, amiben tehetségesek.

Ma ismét egy ilyen lehetőséget ünneplünk. Tornacsarnokot avatunk. Debrecen házat adott, mi pedig otthonná tesszük. Köszönöm a városnak, hogy támogatja az oktatást, támogatja, hogy a gyerekek Debrecenben minőségi oktatást kapjanak” – mondta Türk László.

Piros Zoltán, a városrész önkormányzati képviselője számára az epreskerti tornacsarnok egy szimbólum. Szimbóluma annak, hogy Debrecen vezetése hogyan tud reagálni a válságokra.

Ez is érdekelhet