„Az állatok társaink, hozzánk hasonlóan örülni és szenvedni képes lények.” – Ma van a Felelős állattartás napja

 

Felelősséggel tartozni egy életért nagy kihívás, de mégnagyobb boldogság. Sokan viszont nem élnek a lehetőséggel, vagy meggondolják magukat. Ilyenkor következik be az a súlyos probléma, hogy a csupán szeretetre éhes kisállat az utcára kerül és próbál megtenni mindent a túlélésért. Miért lehet ez? Főként azért, mert sokan nem gondolják át, mivel is jár a felelős állattartás. Többet jelent az élethez elengedhetetlen víz, eleség és menedék biztosításánál (vannak esetek, amikor valaki még ezeket sem képes biztosítani számukra). Egy kisállat gondozása elkötelezettséget, sok időt és anyagi áldozatot követel. Mindez tehát óriási felelősséggel jár. Nem elég háziállatot tartani, hanem JÓL kell tartani.

Magyarország hiába kutyás nemzet – a Statista elmúlt egy évtizedet vizsgáló adatai szerint a hazai háztartások több mint harmada ad otthont legalább egy kutyának – mégis több ezer kutya, macska kóborol országszerte, erről tanúskodnak a helyhiánnyal küszködő civil állatmentő szervezetek is.

A felelős állattartás napja az 1990-ben alapított Rex Kutyaotthon Alapítvány kezdeményezésére létrehozott magyarországi jeles nap, amelynek célkitűzése, hogy minden év május 6-án felhívja az emberek figyelmét a felelős állattartás fontosságára, a felelős állattartás hét aranyszabályának betartására.

A felelős állattartás hét aranyszabálya:

  1. SZERETET (szeretetteljes törődés, gondoskodásunk kifejezése nap mint nap)
  2. TÁPLÁLÁS (az igényeknek megfelelő eledel és friss ivóvíz biztosítása)
  3. ÁPOLÁS (a kültakaró, a karmok és a fogazat rendszeres karbantartása)
  4. PIHENÉS (gondoskodás az időjárás viszontagságaitól védett pihenőhelyről)
  5. EGÉSZSÉG (rendszeres védőoltás, parazitamentesítés, állatorvosi ellátás)
  6. MOZGÁS (rendszeres mozgáslehetőség, séták és játék biztosítása)
  7. CSALÁDTERVEZÉS (a nem kívánt szaporulat megelőzése ivartalanítás révén)

Mit tehetünk? Mielőtt egy új családtagot szeretnénk, mérjük fel azt, hogy meg tudjuk-e adni számára azt, amire szüksége van. Továbbá gyermekeinket is hasonló szellemben nevelni és megértetni velük a felelős állattartás fontosságát , hiszen ők a következő generáció.

Ez is érdekelhet