Az egyetemisták számára is egekbe szökött az albérletek ára Debrecenben

Az általános-, és pótfelvételiket követően, mely során a cívisváros egyetemei előkelőhelyen állnak országos viszonylatban, megindult az egyetemisták lakhatási lehetőségeinek keresése. A Debreceni Egyetem kollégiumaiba is túljelentkezés volt, ami sajnálatos, mert így sokan kényszerülnek albérletbe, vagy szoba bérlésre, irracionálisan magas összegért havonta. 

 

Az ingatlanszakértők egybehangzóan kimutatták felméréseikben, hogy az országban Debrecen a harmadik város, ahol a legmagasabb albérleti díjakkal találkoznak az egyetemisták, vagy épp a középiskolások a tanévkezdés előtt. 

A legkisebb lakás bérlése, ami 32-35 négyzetméter, vagy épp garzon – s nem biztos, hogy felújított lakás -, 140 ezer forint alatt alig érhető el. 

A szülőknek mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, mert általában kéthavi kauciót kérnek a főbérlők, illetve a tárgyhavi albérleti díjat. A nagyobb lakások ennél is drágábbak. Ráadásul a tulajdonosok sok esetben a piaci szellemet követik s háromszobás lakásukat, három diáknak adják ki minimum 70 forintért személyenként, plusz rezsi és közös költség. Ezeket a túlkapásokat egyelőre nincs, aki féken tartsa sehol az országban. 

Ajánlatos a tulajdonossal szerződést kötni, s arra is figyelni, hogy a bérlő jogai ne sérüljenek! Minden hónapban legyen hivatalosan dokumentált nyoma annak, hogy a diák-, vagy a szülő utalta – átadta – a főbérlőnek a tárgyhavi-, és a rezsidíjat. 

A kaucióösszegét soha nem szabad kihagyni a szerződésből! Érdemes ezt szakemberrel készíttetni, két példányban. 

 

A külföldi diákok más kategóriába sorolhatók, mert őket jól felszerelt, modern albérletekben fogadják, megszokott életszínvonalukhoz igazodva. Ennek megfelelően a lakás bérlése esetükben havonta a 350 – 500 ezer forintot is elérheti. Természetesen kéthavi kaucióval, a tárgyhavi díjjal-, a rezsi-, és közösköltség havonkénti megfizetésével. 

forrás: unideb.hu

 

A Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Kollégiumában a saját vizesblokkal rendelkező szobák a legnépszerűbbek. Az egyetem mintegy 4500 hallgatót tud fogadni a kollégiumaiban. A hallgatók egy-, három-, és négyágyas szobákra is beadhatták kérelmüket a hivatalos dokumentumok csatolásával az informatikai rendszeren keresztül. 

A szerencsések, akik felvételt nyertek a kollégiumba, havonta 30-32 ezer forintot fizetnek a lakhatásukért, komfort fokozattól függően, a teljesen felszerelt kollégiumban tartózkodásukért. 

 

A most kezdődő tanévben a jelentkezők 75 százalékát tudták felvenni a Debreceni Egyetem kollégiumaiba, az elbírálást követően. Az elsőévesek esetében a szociális háttér meghatározó, amit hivatalos dokumentumokkal kell igazolni. A felsőbb éveseknél már a tanulmányi átlag is meghatározó tényező. 

 

A Debreceni Egyetemnek mintegy 5000 főt befogadó kollégiumai vannak 15 épületben. Ezek négy városban helyezkednek el. 

Az értesítéseket már kézhez kapták a hallgatók, s így a szerencsés 1220 elsőéves pontosan tudja, hogy nem kell a méregdrága albérlet után kutatni.

 

Sokan vannak, akik kihasználják az ingatlan piacon uralkodó jelenlegi helyzetet, az elszabadult árak fenntartását, s lakásaikat irreálisan magas összegért adják ki. Vannak, akik több ingatlannal is rendelkeznek. 

    Ez is érdekelhet