Az Európai Virágos Városok és Falvak versenyének zsűrije Debrecenbe és Zalakarosra látogatott

Az Európai Virágos Városok és Falvak versenyén idén két város képviseli Magyarországot, a nemzetközi zsűri Debrecenbe és Zalakarosra látogatott, hogy értékelje a települések környezetszépítési tevékenységét – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Kép forrása: BDPST24


Az MTÜ felidézte, hogy 1975 óta rendezik meg a virágos városok és falvak európai versenyét, az Entente Florale Europe-ot.

Legutóbb 2022-ben rendezték még az Entente Florale Europe-ot, így idén a Virágos Magyarország, az ország legrégebbi és legnépszerűbb környezetszépítő versenyének 2022-es fődíjasai, Debrecen és Zalakaros képviselik az országot a megmérettetésben.

Az Európai Virágos Városok és Falvak zsűrijének tagjai június végén érkeztek Magyarországra, hogy személyesen értékeljék a két település környezetszépítési tevékenységét.

A zsűri elnöke, William Kearney, az Entente Florale Europe alelnöke, Rüdiger Kirsten német tájépítész, valamint Csehország képviseletében Milena Andrade Dneboská először Debrecenbe látogattak el. Június 29-én járták be a cívisvárost, amely két éve a Virágos Magyarország 30 ezer lakos feletti város kategóriájának fődíjasa lett.

A zsűri kiemelte a Future of Debrecen helyi munkacsoport és civil összefogás munkásságát az ökológiai és klímaadaptációs kihívások helyi kezelésére, programjaikat a biodiverzitás megőrzése és a vízvisszatartás támogatására.

A nemzetközi megmérettetésben összesen 7 ország 11 települése mutatkozik be: a két magyar város mellett a szlovéniai Velenje, a Romániában található Csíkszereda, a Szlovákiában fekvő Farkasd, az írországi Carlow és Ballinahown, a németországi Meinheim és Höxter, valamint a cseh Písek és Chorusice. Az eredmények kihirdetésére, az elnyert minősítések átadására szeptember 7-én, a Székesfehérváron megrendezendő díjátadó gálán kerül sor.

Ez is érdekelhet