Betilthatják Magyarországon az energiaitalt a 18 év alattiaknak?

Ismét napirendi pontra került az energiaitalok vásárlása és fogyasztása a 18 év alattiak körében.

Illusztráció/pixabay

Hollik István, valamint Nacsa Lőrinc KDNP-s országgyűlési képviselők október elején tettek javaslatot arra, hogy az energiaitalok vásárlását és fogyasztását a 18. életévüket be nem töltött fiatalok számára betiltsák.

A közösségi oldalukon október 3-án közzétett videójukban elhangzik:

Gyakorló apaként jól látjuk, milyen veszélyek leselkednek a gyermekeinkre. Az egyik ilyen az energiaitalok gyermekek általi fogyasztása, sokszor napi fogyasztása. A Mentőszolgálat az elmúlt négy évben átlagosan évi száz olyan esetet rögzített, ahol 18 év alatti gyermeket energiaital miatt kellett kezelni – fogalmazott Hollik István.

Hozzátette: a mentőszolgálat az elmúlt négy évben átlagosan évi száz olyan esetet rögzített, ahol 18 éven aluli gyermeket energiaital miatt kellett kezelni.

Nacsa Lőrinc a videóban emlékeztetett: egy éve Hatvanban szívleállás miatt halt meg az iskolában egy 14 éves fiú, aki az eset előtt is energiaitalokat ivott.

Arra kérjük a frakciószövetségünket, hogy vizsgálja meg a javaslatunkat, egy olyan új szabályozás lehetőségét, amely alapján 18 éves korig – hasonlóan az alkoholhoz – az energiaital vásárlása és fogyasztása is betiltásra kerül – jelentette be Nacsa Lőrinc.

A Magyar Energiaital Szövetség főtitkára, Csibi Sándor az RTL reggeli műsorában reagált a Kereszténydemokrata Néppárt bejelentésére. Elmondta: az energiaitalok felnőtteknek készülnek, akiknek gyorsan van szükségük energiára és éberségre.

Gyerekeknek semmit nem ajánlunk, ami koffeint tartalmaz.

A főtitkár azonban hozzátette: a KDNP javaslata betiltaná az energiaitalt a koffein miatt, de például a kólát nem említik. Holott a koffein élettani hatása ugyan az, legyen az bármiben – mondta. A hatvani tragédiára reagálva hangsúlyozta: úgy van beállítva a történet, mintha a halálesetet az energiaital okozta volna, pedig az édesanya akkor azt nyilatkozta, hogy gyermeke szívleállásához az energiaitalnak semmi köze nem volt.

Van egy diszkriminatív, kettős mércét alkalmazó javaslat, hiszen csak az energiaitalt akarják betiltani, mint koffeint tartalmazó terméket. A kólában ugyan az a cukor és koffein található meg, mint az energiaitalban. 1 liter kólában annyi koffein van, mint 1 doboz energiaitalban.

Illusztráció/pixabay

Nekünk az a véleményünk, hogy a tiltás nem vezet eredményre. Próbáljuk meg mi felnőttek edukálni a gyerekeket, hiszen nekik nem a koffein kell, hogy az energiát biztosítsa, hanem a pihentető alvás – szögezte le Csibi Sándor.

2015-ben már volt ilyen kérdés

Oláh Lajos, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője arra hívta fel az Index figyelmét, hogy a témában az első írásbeli kérdését már 2015-ben feltette, amire Rétvári Bence államtitkár válaszolt.

Rétvári Bence akkori válaszában kiemelte, „a kormány elkötelezett a táplálkozás-egészségügyi szempontból kedvező összetételű élelmiszerek fogyasztásának ösztönzése, valamint az egészséges választékba nem illeszthető élelmiszerek árusításának korlátozása tekintetében. Ezt a célkitűzést szolgálja a népegészségügyi termékadóról szóló 2011. évi CILI. törvény is, amelynek segítségével a bizonyítottan egészségügyi kockázatot hordozó élelmiszerek, így például a jelentős koffeintartalmú, illetve metil-xantint és taurint tartalmazó energiaitalok fogyasztását – elsősorban a leginkább érintett fogyasztói csoportokban, az iskolás gyermekek, serdülők és fiatal felnőttek körében – kívánjuk visszaszorítani.”

A DK politikusa 2018-ban is írásbeli kérdést tett fel, de hangsúlyozta, hogy nem kapott érdemi válaszokat, ezért is lepte meg a mostani kormánypárti javaslat.

 

 

Ez is érdekelhet