Biológiai szenzáció – hímek nélkül szaporodtak a debreceni állatkert kis lakói

Igazi biológiai szenzáció zajlott de a debreceni állatkertben, úgy szaporodott az ott lakó zöld víziagáma, hogy nem is találkozott hozzá hím társsal.

A Zoo Debrecen által megosztott hír szerint január 23-án három kis zöld víziagáma bújt elő a tojásokból a Pálmaházban. Ez önmagában csak egy kedves történet lenne, de hozzá kell tenni, hogy az állatkertben két nőstény élt csak eddig. Az egyik tojásokat rakó példán 2019-ben, még az ivarérettsége előtt került Debrecenbe, így a szakemberek elvetették azt, hogy korábban párosodott volna egy hím példánnyal.

Biológiai szenzáció - hímek nélkül szaporodtak a debreceni állatkert kis lakói

A megfejtés valószínűleg a partenogenezis, vagyis a szűznemzés, ennek kiderítéséhez viszont az anya és annak utódainak genetikai vizsgálatára lesz szükség.

Ez ismerős történet lehet, hiszen a mára klasszikus Jurassic Parkban is megállapították bár csak nőstény dinoszauruszok voltak eredetileg, azok mégis tojást raktak és szaporodtak. Szerencsére azért Debrecenben nem annyira kaotikus a helyzet, mint a filmekben.

A zöld víziagáma a Távol-Keleten őshonos, alapból fákon él, viszont nagyon jól úszik és képes akár 25 percet a víz alatt tölteni, levegővétel nélkül.

A Zoo Debrecen kis különlegesen született lakói is várják az önzetlen nevelőszülők jelentkezését, a jelképes örökbefogadással segíthető az állatkert munkája.

Forrás: Zoo Debrecen

Ez is érdekelhet