Börtönbe mehet a vádlott, aki megbosszult egy korábban kiszabott helyszíni bírságot

Ítéletet hirdetett a Debreceni rásbíróság 2024. április 23-án annak a vádlottnak az ügyében, aki bántalmazott egy szolgálaton kívüli rendőrt Nyírábrányban.

Az elsőfokú bíróság a vádlottat bűnösnek mondta ki hivatalos személy elleni erőszak bűntettében és testi sértés vétségében, ezért őt halmazati büntetésül 2 év 6 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre ítélte és 3 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

A büntetőügy lényege szerint a Hajdúhadházi Rendőrkapitányság állományába tartozó rendőr őrmester szolgálatának ellátása során már több alkalommal intézkedett a vádlottal szemben, legutóbb 2023. június 6-án 17 óra 35 perckor szabálytalanul rögzített rakománnyal való közlekedés miatt 15.000 forint szabálysértési helyszíni bírságot szabott ki vele szemben. vádlott ezen intézkedések, de különösen a helyszíni bírság kiszabása miatt elégtételt kívánt venni a rendőr őrmesterrel szemben.

 

A vádlott 2023. szeptember 9-én részt vett egy Nyírábrányban megrendezett fesztiválon,amely során ittas állapotba került. A rendezvényen – annak befejezését követően – megjelent 23 óra 10 perc körül az ekkor szolgálaton kívüli rendőr őrmester is a menyasszonyával. A vádlott felismerte az őrmestert és konfliktust akart vele kezdeményezni a korábbi intézkedései miatt. A férfi ezért odalépett és kihívóan az őrmestert nézve bemutatkozott a rendőr menyasszonyának, akinek a kezét a szája irányába húzta, mintha kezet akarna csókolni.

A nő elhúzta a vádlottól a kezét, aki rögtön kihívóan megszólította az őrmestert és sértegetni, szidalmazni kezdte őt. A rendőr és menyasszonya elakarták kerülni a konfliktust, ezért a vádlottnak hátat fordítottak és távozni akartak. A vádlott tovább szidalmazta az őrmestert, ennek során kifejezetten felhozta azt is, hogy korábban megbírságolta őt, majd indulatosan utána ment, megragadta a vállát, visszafordította és egy alkalommal ököllel arcon ütötte. A további bántalmazást egy a közelben tartózkodó személy akadályozta meg, aki a vádlottat visszatartotta addig, amíg a rendőr és menyasszonya távozott a helyszínről.

Dr. Hornyák Zsolt bíró az ítélet szóbeli indokolása során súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy a vádlott büntetett előéletű, ugyanakkor enyhítő körülményként értékelte, hogy a férfi megbánó magatartást tanúsított.

A döntés ellen az ügyészség súlyosítás, míg a vádlott és védője elsődlegesen eltérő jogi minősítés megállapítása, másodlagosan enyhítés érdekében jelentett be fellebbezést. Az ügy a Debreceni Törvényszéken folytatódik.

Ez is érdekelhet