A Debrecenben működő népkonyha-szolgáltatásról tartott sajtótájékoztatót a bánki ételponton Széles Diána, Debrecen alpolgármestere és Nagy Zsolt, a Cívis Szociális Étkezési Központ menedzser-igazgatója szeptember 6-án.
Széles Diána alpolgármester elmondta az elmúlt években Debrecen önkormányzata a Gondoskodó város gondolat jegyében nagyon sokat dolgozott azért,hogy egyébként is széles spektrumú szociális ellátórendszerét tovább bővítse. Ennek része a népkonyha-szolgáltatás is, ami a Cívis Szociális Étkezési Központ segítségével két éve ellátási szerződés keretében működik. Az étkezési központ egyébként már hat éve tevékenykedik ezen a területen.
A népkonyha-szolgáltatás Magyarország Kormányának finanszírozásával működik. Ez az ellátás napi egy tál meleg ételt jelent, amit minden 18 éven felüli magyar állampolgár – szociális helyzetétől, rászorultságától függetlenül – térítésmentesen átvehet, amennyiben megadja az adatait – név, születési név, születési hely és idő, TAJ-szám, lakcím és tartózkodási hely – és aláírásával igazolja az étel átvételét.
Széles Diána szerint a népkonyha-szolgáltatás segítheti más szociális programokban – például a közmunka-programban – résztvevők vagy a kisnyugdíjasok mindennapjait is.
Debrecen önkormányzatának az a célja – s ezt szolgálták az elmúlt két évben végrehajtott fejlesztések is –, hogy mindenki szármára, aki igénybe szeretné venni, elérhető –gyaloglásnyi –távolságban legyenek az ételpontok. Ennek jegyében jelenleg 44 ilyen ételosztó pont működik a város közigazgatási területén – a belvárostól a lakótelepeken át a kertségekig, külterületekig. Ezeknek az ételpontoknak gyakorta nem csupán az étel átadása a funkciójuk, hanem közösségi térként funkcionálnak.
– emelte ki az alpolgármester.
Példaként említette a Pósa utcai ételpontot, ahol gyakorta már órákkal az ételosztás megkezdése előtt összejönnek néhányan, s valamilyen közösségi tevékenységet végeznek. A városban jelenleg naponta összesen 8000 adag ételt osztanak ki az ételpontokon, de ez a mennyiség az igények szerint bővíthető.
Nagy Zsolt, a három megye – Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun- Szolnok – területén szolgáltató Cívis Szociális Étkezési Központ menedzser-igazgatója mindehhez azt tette hozzá, a Debrecenben lévő népkonyha-szolgáltatás méreteit és az egész települést átfogó voltát tekintve egyedülálló, példamutató. A céljuk az, hogy ez év végére összesen 50 ételpont legyen a városban – több helyszín esetében már zajlik az
ehhez szükséges engedélyek megszerzése.
Nagy Zsolt azt is elmondta, hogy tapasztalataik szerint a népkonyha igénybe vevőinek egyharmada nyugdíjas, egyharmaduk azok közül kerül ki, akik nem tudnak bekapcsolódni a munkaerőpiacba, egyharmaduknak pedig bár van munkája, de alacsony jövedelmük miatt a mindennapi megélhetés biztosítása gondot okoz számukra.
A debreceni ételpontok – karácsony és újév napja kivételével –gyakorlatilag az év minden napján működnek – hétköznapokon teljes körűen, szombaton és vasárnap, illetve ünnepnapokon pedig a 60 százalékuk, mivel vannak olyan ételpontok, melyek olyan intézményekben működnek, melyek ezeken a napokon nem tartanak nyitva. Ennek ellenére az étkeztetést ekkor is igénylők bár a megszokottnál kissé nagyobb, de szintén elérhető távolságra találhatnak működő ételpontot.
Az ételpontok listája Debrecen önkormányzatának internetes honlapján is elérhető.