Cél a megelőzés – Szúnyoggyérítés Debrecenben

Debrecen önkormányzata arról számolt be, hogy 2022-ben biológiai-, illetve kémiai szúnyoggyérítést alkalmaz. A város szem előtt tartja a környezetterhelés csökkentését, az ökológiailag fontos fajok védelmét,ennek figyelembe vételével történik a megelőző védekezés.

A légi szúnyoggyérítés Debrecen teljes közigazgatási területén, 2022. július 17-18-19. napján, a napnyugta utáni órákban történik. Pótnapok: 2022. július 20-21.
Az alkalmazandó Deltasect Plus 1,2 ULV készítmény a kijuttatott csekély mennyiségben – 0,6 liter/hektár – kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el,melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.
A légi kémiai szúnyoggyérítéssel összefüggésben a lakosság részére javasolt intézkedések: a szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva
tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni.
A fentieken túl az önkormányzat biológiai szúnyoggyérítést is alkalmaz. Az első ilyen hatékonynak ígérkező védekezést a Tócó-patak Bán Imre utca és Vezér utca közötti szakaszán végezteti el az önkormányzat a következő napokban. Ez a munkálat a lakosság részéről óvintézkedést nem igényel.
Az eredményes védekezésben az önkormányzat számít az állampolgárok együttműködésére is, a kertekben kialakuló tenyészőhelyek száma ugyanis csökkenthető. A rovarok elleni védekezés leghatékonyabb eszköze az esővízgyűjtő hordók és kerti medencék lefedése, valamint a kertek karbantartása, a rendszeres fűnyírás és kaszálás.

    Ez is érdekelhet