Csatlakozz a Könyv barátja hálózathoz!

A Könyv barátja hálózat olyan személyek jelentkezését várja, akik támogatják a könyv, az irodalom kultúráját és szeretnék, ha az olvasás öröme minél több debreceni polgárt elérne.

A kezdeményezést Puskás István alpolgármester mutatta be szerdán a Volt egyszer kávézóban.

Debrecen évszázadok óta szoros kapcsolatot ápol a könyvekkel. Városunkban működik az ország legrégebbi nyomdája, könyvtáraink őrzik a magyar irodalom kincseit.

A tavalyi évben Debrecen pályázott az UNESCO Irodalom városa címre. Habár a címet nem nyerte el, megszületett a Könyv barátja hálózat ötlete.

Nagyon sokat gondolkoztunk arról, hogy hol van a helye Debrecenben a könyv, az irodalom és az olvasás kultúrájának. Átnéztük a város hagyományait, a jelenét és gondolkodtunk azon, hogy mi lehet a jövője a város kultúrájában az irodalomnak és az olvasásnak. Ezen közös gondolkodás keretében fogalmazódott meg annak a hálózatnak az igénye, amit a mai nappal tudunk elindítani.”

– nyilatkozott az alpolgármester.

„Arra hívunk mindenkit a városban, hogy aki magáénak vallja ezt az értéket, jelentkezzen a hálózat tagságába. Mi pedig azt vállaljuk, hogy ezt a hálózatot az önkormányzat egyfajta mediátorként igyekszik majd olyan helyzetekbe hozni, amelyekben közös együttműködések tudnak megvalósulni.”

– hangsúlyozta.

A projekt célja a társadalmi felelősségvállalás erősítése, a hátrányos helyzetű csoportok segítése, hogy ezáltal is hozzáférhessenek a kultúrához.

A hálózati tagságot egy magyar, vagy angol nyelvű matrica jelzi. Idén ősszel meghirdetik a Könyv útja támogatási projektet is a hálózat tagjai között. Május 21-én egy közösségi piknik várja majd a hálózat tagjait, egybekötve a Szabó Magda sétány-avató ünnepséggel.

Biró Kincső

Ez is érdekelhet