Debrecenben Hallottam

Daliás strucckakas az év első új jövevénye a Zoo Debrecenben!

Mozgalmasan indul a 65. jubileumi év a Debreceni Állatkertben, ahová az első idei gyűjteményi gyarapodás keretében január 12-én egy strucckakas érkezett magánszemélyi felajánlás nyomán. A Pisti névre hallgató húszéves jövevény hamar megbarátkozott új környezetével, és már otthonosan mozog két tojó, illetve a jávorantilopok társaságában az Afrika-panoráma kifutóban, ahol az arra járó látogatók iránt is nagy érdeklődést mutat. Mivel életerős, a struccok pedig emberi gondozásban akár 40 évig is élhetnek, az intézmény reménykedik a későbbi sikeres szaporulatban.

A Szahara déli részén, valamit Kelet- és Dél-Afrika szavannáin őshonos strucc (Struthio camelus) Földünk legnagyobb termetű és leggyorsabban futó madara; a tojók magassága a 2, a kakasoké a 2,8 métert is elérheti, sebességük pedig akár 70 km/h is lehet. Főként növényi részekből álló táplálékát nappal gyűjti párokban vagy kis létszámú csapatokban. A párzási időszakra akár 100 fős csoportokat is alkothat egy-egy vezértojóval az élen. A kakas által kapart fészeküregbe több tojó is tojást rak, a kiköltést azonban a kakas és a vezértojó végzi felváltva: éjszaka a fekete tollazatú kakas, nappal a szürkés tollazatú tojó ül a másfél kilogrammos tojásokon. A gyakori sakál- és hiénatámadások miatt a kikelt fiókák csupán 15 százaléka éri el az egyéves kort.

Bár továbbra is nagy számban él hatalmas területen, állománya jelentősen megfogyatkozott az elmúlt két évszázadban, így a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján. Haszonállatként világszerte, például hazánkban is tartják farmokon.

Ez is érdekelhet