Annyi a szemét a városban, hogy már szavazni lehet honnan tűnjön el

Sajnos az illegális szemétlerakások és szemetelések mindennaposak a városban köszönhetően néhány polgártársnak. Úgy tűnik ez annyira jellemző jelenség Debrecenben, hogy már versenyt is hirdetnek, hogy hol legyen eltüntetve.

Szögezzük le az elején, a legjobb az volna, ha kedves barátaink le sem raknák a hulladékot az utcán, a természetben, vagy éppen ahol jónak érzik. Optimális esetben a Hulladékudvarban szétválogatva ingyen átveszik (ez most korlátozott időtartamban történik a nyári tűzeset óta, de le lehet adni). Viszont sajnos így is vannak szeméthegyek az erdőben, a főutak szélén, akár a városban a fák tövében. De akadnak akik a szelektív hulladékgyűjtőről is azt gondolják, hogy kommunális hulladékok elhelyezésére szolgál – természetesen szigorúan mellette.

Annyi a szemét a városban, hogy már szavazni lehet honnan tűnjön el
Mindennapos életkép a szelektív hulladékgyűjtők környékéről

Mivel a világ gyakran nem a legjobb arcát mutatja, így bizony sajnos valóban vannak hulladékhegyek, amelyek nem csak az utca képét rontják, a környezetet is szennyezik. Ezt akár el is takaríthatná a városvezetés, amely néha meg is történik, viszont ez hasonló, mint egy hidra, hiszen ahol eltakarítanak egy illegális szemétlerakást, ott később megjelenik két másik kupac. 

Annyi a szemét a városban, hogy már szavazni lehet honnan tűnjön el
A karton pont kerülhetett volna a szelektív gyűjtőbe is. De miért tenné bele a delikvens?

És itt jön az NN biztosító, amely konkrétan arra hozott létre versenyt, hogy a város melyik két illegális szemétlerakását szüntessék megy egy szemétszedő futásuk során.

Annyi a szemét a városban, hogy már szavazni lehet honnan tűnjön el
Igen, ez komoly. Arról szavazhatsz, honnan tüntessék el a szemetet, aminek ott sem kellene lennie.

Már alapból óriási látvány egy social media kreatívon két lefotózott szemétdombot hirdetni, reklámozni. Ez be is árazza a várost, hiszen hiába van nekünk felújított Dósa Nádor terünk, vagy éppen Nagyerdei Stadionunk, ha egy biztosító inkább a szemetes városképet választja marketing aktivitása során.

Egy-egy marketing kampány, főleg ha az offline aktivitással is társul, jellemzően nem két nap szervezést igényel. Ilyenkor felmerülhet a kérdés, hogy vajon mennyi ideje lehet ott a nem kis mennyiségű hulladék. 

Az NN-en azon lehet szavazni, hogy melyik szemétkupacot tüntessék el. Az október 13-án kikerült poszt után október 30-án tartanak “szemétszedő futást”. Ez azt feltételezi, hogy a fizetett hirdetésként is látható szemétdomb valószínűleg még két héttel később, október végén is ott lesz.

Annyi a szemét a városban, hogy már szavazni lehet honnan tűnjön el
Mióta lehet ott? Valószínűleg október 30-ig is ott marad. Mi lesz a más kupaccal?

Felmerülhetnek morális kérdések is. Miért nem azzal reklámoz a biztosító, hogy október 13. előtt összetakarították mind a két szemétdombot, hogy szebbé tegyék a városképet? Az tényleg rendben van, hogy a Facebookon szavazzuk meg, hogy a két szemétdomb közül melyiket szüntessék meg? A másikkal mi lesz? 

A szemétszedő futásnak egyébként már sport elnevezése is van, ez a plogging. Pedig ehhez sportolni sem kellene külön, szimplán csak eltakarítani. Vagy ami még jobb, le sem rakni oda. 

Lombgyűjtő zsákokat biztosítanak a debrecenieknek

Már az ALDI is átveszi a használt sütőolajat

Ez is érdekelhet