Már az ALDI is átveszi a használt sütőolajat

Az ALDI is megkezdi a használt étolaj begyűjtését, elsőkörben 11 üzletben lesz lehetőség erre, az egyik debreceni üzlet is részt vesz a tesztüzemben.

A becslések szerint nagyjából mintegy 25 ezer tonna használt étolajból csak 2%, azaz 500 tonna kerül begyűjtésre Magyarországon. A használt sütőolaj környezeti terhelése jelentős, a kommunikális hulladék között és a csatornába öntve is komoly károkat okoz. Annak ellenére, hogy az ülepítés és a dekantálás után közel 100%-ban újrahasznosítható a használt sütőolaj.

Már az ALDI is átveszi a használt sütőolajat
Ilyen tárolókban lehet elhelyezni a használt sütőolajat

Az ALDI a Biofilter környezetvédelmi Zrt.-vel között együttműködése értelmében elsőnek 11 üzletében kezdi meg begyűjteni a használt olajat. Debrecenben a Kishatár úti üzletben (Park Center) lesz erre lehetőség, a bejárathoz közel lesz ehhez egy kültéri tároló. A használt és kihűlt étkezési olajat műanyag palackban kell az ülethez vinni és a kihelyezett gyűjtőbe helyezni.

Az így begyűjtött sütőolajból tisztítás után a biodízel lesz. Magyarországon a jelenlegi szabályozások alapján 8,2%-os arányban kötelező biodízelt adni a házolajhoz.

Az ALDI mellett több debreceni MOL töltőállomáson is lehetőség van leadni a használt sütőolajat.

Ez is érdekelhet