Debrecenben is biztosított a nyári gyermekfelügyelet, még lehet jelentkezni

Az idei debreceni nyári gyermekfelügyeletről tartott sajtótájékoztatót Széles Diána, Debrecen alpolgármestere, Rózsahegyiné Juhász Éva, a Debreceni Karitatív Testület elnöke és Tóth Zoltán, Debrecen Megyei Jogú Város Gyermekvédelmi Intézményének intézményvezető-helyettese július 1-jén.

Széles Diána hangsúlyozta: bár a nyári gyermekfelügyelet minden önkormányzat számára kötelezően ellátandó feladat, azonban Debrecen széles körű együttműködés keretében, sok szervezet, intézmény bevonásával, önkéntesekkel, pedagógusokkal együtt szeretné minél színesebbé, tenni azoknak a gyermekeknek a nyarát, akiknek elhelyezését, felügyeletét szüleik nem tudják megoldani.

Széles Diána

Fontos, hogy a szülők azt is érezzék, hogy aki az idén július 1-jétől augusztus 19-ig tartó debreceni nyári gyermekfelügyeletet igénybe veszi, az biztonságban tudhatja a gyermekét – fűzte hozzá.

A helyszín az Ibolya Utcai Általános Iskola. A szervezők hetente kirándulásokat is szerveznek a kicsiknek.

Bár az előzetes jelentkezési határidő már lezárult – amelynek nyomán 273 gyerek veszi igénybe a nyári felügyeletet –, Debrecen Megyei Jogú Város Gyermekvédelmi Intézményének internetes honlapján (www.gyervi.hu) továbbra is van lehetőség a jelentkezésre. Fontos feltétel, hogy a gyermek debreceni lakóhellyel rendelkezzen. A nyári gyermekfelügyelet igénybe vétele minimálisan terheli meg a családok költségvetését, hiszen csak a napi étkezés térítési díját kell kifizetni, sőt, mivel az igénybe vevő gyerekek jelentős része alapvetően is ingyenes étkeztetésre jogosult, sokaknak így teljesen ingyenes a nyári gyermekfelügyelet.

Debrecen önkormányzata 10 millió forintot fordít a nyári gyermekfelügyelet működtetésére, amit a Debreceni Karitatív Testület még 1,5 millió forinttal egészít ki.

Rózsahegyiné Juhász Éva, a Debreceni Karitatív Testület elnöke azt emelte ki, hogy a napi rendszerességű színes programok megvalósítását számos önkéntesük segíti, akik közt sok az idős.

Rózsahegyiné Juhász Éva

Nem csupán a programok nyújtanak élményt a gyerekeknek, hanem afféle nagymama-unoka kapcsolatok is kialakulnak, ami még bensőségesebbé, még családiasabbá teszi az itt tartózkodást a gyerekek számára – mondta a testület elnöke.

Ezúttal is lesznek hagyományos programok, mint az állatkerti látogatás vagy a nagyerdei séta. Viszont idén egy nagy újdonság is vár a gyerekekre: a remények szerint július végére elkészül a Sziget-Kék tematikus park, amelynek első látogatói között lehetnek majd a nyári gyermekfelügyeletben résztvevők. Lesznek továbbá hagyományőrző napok, középkori napok, retró napok – ahol megidézik az 1970-es, 1980-as évek világát divatbemutatóval, „Három kívánság”-műsorral és sok-sok retró zenével.

Tóth Zoltán, a Debrecen Megyei Jogú Város Gyermekvédelmi Intézményének intézményvezető-helyettese kiemelte: a pandémia időszakát követően idén végre korlátozások nélkül szervezhették meg a nyári gyermekfelügyeletet.

Tóth Zoltán

A gyerekekkel összesen 29 pedagógus foglalkozik, akiknek a munkáját gyógypedagógusok, valamint koordinátorok is segítik.

Fontos küldetése ennek a nyári tábornak, hogy kimozdítsa a gyerekeket a virtuális térből, és olyan más alternatívákat nyújtson számukra, amelyek szabadidejük hasznos eltöltéséhez járulnak hozzá a nyár folyamán.

Képek: DMJV

Ez is érdekelhet