„Debrecenben kéne lenni, Könyvutcába kéne menni!” – Idén is lesz Ünnepi Könyvhét

Szirák Péter

Könyvbemutatókkal és gyermekprogramokkal várják az immár 93. Ünnepi Könyvhétre az olvasás szerelmeseit Debrecenben a Csapó utcai sétálóövezetben június 8. és 12. között.

Az eseményt 1929 óta rendezik meg hazánkban, Debrecen az 1970-es években csatlakozott a kezdeményezéshez. Azóta hagyománnyá vált a cívisvárosban.

A Könyvhét díszvendége a Kossuth-díjas Buda Ferenc lesz.

Szirák Péter irodalomtörténész, a debreceni irodalmi nagyrendezvények kurátora a szerdai beharangozó sajtótájékoztatón kiemelte: Buda Péter egy Debrecenhez kötődő költő, író, műfordító, aki Debrecenben született 1936-ban és a Bem téren nőtt fel.

Pogrányi Péter programszervező hangsúlyozta, hogy idén sokkal több programot sikerült megszervezniük, mint tavaly. Számos irodalommal kapcsolatos programmal várják a könyvek szerelmeseit: többek között lesznek pódiumbeszélgetések, interaktív foglalkozások, könyvbemutatók és gyerekprogramok is.

Puskás István kulturális alpolgármester rámutatott arra, hogy Debrecen kulturális identitásának, történelmének nagyon fontos része a könyv, a könyvkultúra.

Az Ünnepi Könyvhét egy remek alkalom arra, hogy a könyvek szerelmesei egymással, szerzőkkel találkozzanak és persze mindazokkal, akiknek a könyveket köszönhetjük. Bár országos rendezvény, de Debrecennek is programja, egy igazi ünnep, a könyv barátainak ünnepe – fűzte hozzá.

Szirák Péter és Puskás István

Az idei Ünnepi Könyvhét jelképét egy gyermekrajz-pályázat alkotásai közül választották ki, a rajzot Danók Lili, a Debreceni Benedek Elek Általános Iskola első osztályos tanulója készítette.

Fotók: Miskolczi János

Ez is érdekelhet