Debreceni feltörekvők – q.ltur

Ahogy azt már az első részben olvashattátok, a Debrecenben Hallottamban feltörekvő debreceni zenészeket fogunk bemutatni, hogy több helyi, fiatal előadót ismertethessünk meg az olvasókkal. Másodikként a q.ltur néven ismert, trap és R&B műfajokban mozgó előadóval készítettünk interjút.

Tánczos Zoltán – vagyis q.ltur – már 2008-ban elkezdett saját zenével foglalkozni, ebben az időben főként rap és underground zenei hatásokra alapozott. A jelenleg 27 éves előadó magától tanult meg dalokat készíteni, így eleinte lassan haladt. A gyerekkori és tinédzserkori problémákra jó megoldásnak tartotta, hogy zenével foglalkozik szabadidejében. Az idők során egyre több eszköz állt rendelkezésére, hogy fejlődhessen. Ismerősök, barátok és munkatársak segítették, akiknek ő is tudott mutatni saját készségeket a zenei pályán. Nagy sikereket ekkoriban nem ért el, de elmondása szerint nem is szeretett volna, a zene egy megnyugtató hobbi volt számára.

A 2010-es évek végén Magyarországon is egyre jobban terjedt a trap és R&B vonal, és úgy érezte, ő is ezt szeretné képviselni itthon. Elkészítette a te+én című számot, ami a kezdetlegesség ellenére pozitív visszajelzést és több ezer lejátszást hozott a különböző platformokon.

„Általában az érzelmi sérelmeimből merítek ihletet, azokat adják vissza a zenéim és ami meglepett a régebbi zenéimmel kapcsolatban, jöttek olyan visszajelzések másoktól, hogy segített nekik túllépni egy nehezebb időszakon aminek én nagyon örülök.” – írta a bemutatkozásában.

Az első megkeresésem és a bemutatkozása után néhány kérdést is feltettem, hogy jobban megismerhessük a debreceni előadót:

 • Miért ezt a művésznevet választottad, mi a háttérsztori?
 • Amikor bejött Migos a Culture nevezetű albumukkal és akkoriban még nem nagyon volt ez a stílus annyira mainstream Magyarországon, így gondoltam hozok én is egy kis kultúrát az embereknek. Ezért lettem q.ltur, kreatívan kifejezve.

 

 • A zenéidet teljesen egyedül hozod létre, vagy együttműködsz másokkal, például a keverésnél?
 • A zenélés nálam teljesen solo folyamat, csak akkor nem ha éppen van egy közreműködő a zenéimben. Én csinálom az alapokat, a mix/mastert is mindent. Egyedül csinálok minden folyamatot. A klippeknél persze nem így van ott olyan emberekre bízom akik valóban értenek is hozzá.
  A legutóbbi animációs klippemet Ballagó Dánielnek köszönhetem.
 • Hogy kell elképzelni nálad a folyamatot, amikor létrejön egy dal?
 • A folyamat az inkább ilyen megvilágosodás, ha éppen csinálok valamit, és beugrik, hogy ezt meg kell valósítanom, például a téma, a dallam, stb. Az a baj, hogy ez mindig rossz helyen történik, mert sosem tudom lejegyzetelni, ezért az így született dolgok nagy része el is felejtődik.
  Ha megvannak a körülmények, akkor gördülékeny a dolog, leülök a gépem meg a zongora elé, elkezdem feljátszani ami a fejemben van, és ezt hangszerelem át a digitális világ segítségével. A szöveg is hamar megvan, nem nagyon szoktam gondolkodni rajta, ami éppen jön azt felveszem és majd utána alakítom vagy átírom.
 •  Mik a terveid közeli- és hosszabb távon a zenei karrieredben? Milyen zenékkel készülsz most, lesznek-e esetleg koncertjeid?
 • Egyelőre még mindig hobbiként tekintek a zenélésre, így konkrét terveim nincsenek, viszont ha ez a dolog teljesen kivirágozna, én nagyon örülnék neki. Érkeznek még zenéim a közeljövőben, a tőlem megszokott stílusban. Szeretnék nagyon tehetséges feltörekvő arcokkal együttműködni. Persze jó lenne Tóth Andival egy feat. Remélem lesznek koncertek, ahol látni és hallani lehet engem is ismét, bízok benne.

 

Q.ltur 2020-ban fellépett az On The Low buliján is, ezt itt nézhetitek meg:

Az előadó elérhető az alábbi platformokon:

Spotify:

 

 

Ez is érdekelhet