Debrecenben Hallottam

Döntött a kormány: hosszabb lesz a téli szünet

Fotó: MTI/Balogh Zoltán
December 22-től január 8-ig nem mennek iskolába majd a diákok – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.
Ebben az időszakban kormányzati igazgatási szünetet is elrendelnek. Gulyás Gergely a döntést azzal indokolta, hogy így spórolni lehet az energiával. Az október-novemberi őszi szünetre ugyanakkor nem tért ki. Szentkirályi Alexandra szóvivő azonban kiegészítette Gulyás Gergelyt és elmondta:

az őszi szünet rovására lesz hosszabb a téli szünet.

Az őszi szünet eredetileg október 28. és november 7-e között lett volna megtartva, azonban így csak a négynapos hosszú hétvégén lesznek otthon a diákok.

A közintézményekben bevezetett 18 fokos fűtési limittel kapcsolatban a tárcavezető elmondta, hogy az még nem eldöntött ügy, hogy az iskolákban is tartani fogják a limitet. Hozzátette: két hetük van a minisztereknek arra, hogy kitalálják, hogyan érhetik el a területükön a gázfelhasználás 25 százalékos csökkentését.

A miniszter szerint a jelenlegi ipari és lakossági fogyasztással is 81 téli napra elegendő földgáz van a tárolókban.

Jól állunk a gáztartalékok tekintetében – mondta.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A pedagógus bérek helyzetével kapcsolatban a tárcavezető elmondta, 10 százalékos béremelést tudnak ígérni a tanároknak januártól, de dolgoznak a további emelésen is. Mint mondta, amíg nem jut az ország hozzá az uniós pénzekhez, addig nehezebb tervezett emelésről beszélni.

A Kormányinfón továbbá kiderült az is, hogy az Oroszország ellen bevezetett energetikai szankciókról nemzeti konzultációt indít a kormány. A kérdőíveket október közepén kezdik kézbesíteni. Gulyás Gergely ezzel kapcsolatban elmondta: a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a háború és a szankciók miatt ugrásszerűen megnőttek az energiaárak, Európában a családok és a cégek szankciós felárat kénytelenek fizetni, ami sokszor négy-ötszörös energiaszámlákat jelent. De hangsúlyozta: Magyarország a legnagyobb támogatást biztosítja a lakosságnak, a fogyasztás átlagszintjéig sikerült fenntartani a rezsicsökkentést.

Ez is érdekelhet