Elindult az idei tavaszi nagytakarítás Debrecen közterületein

A munkálatokról sajtótájékoztató keretében számolt be Papp Viktor önkormányzati képviselő, a debreceni közgyűlés Fidesz-KDNP frakciójának vezetője és Csaholczi Attila önkormányzati képviselő 2023. március 14-én a Tócóvölgy városrészben.

Amint azt Papp Viktor elmondta, a 2019-ben elindított új városüzemeltetési koncepciónak és az elmúlt évek hagyományainak megfelelően az idén is elindult a tavaszi nagytakarítási program Debrecen közterületein, a közösségi közlekedési útvonalak mentén, a lakótelepeken, a játszótereken, a kondiparkokban, a belvárosban és a Nagyerdőn egyaránt azzal a céllal, hogy tisztábbá, rendezettebbé, otthonosabbá váljanak a város közterületei.

Papp Viktor

Papp Viktor külön is kiemelte a játszóterek takarításának fontosságát, hiszen ezeken a területeken a kisgyermekes családok egészsége és biztonsága érdekében szükséges, hogy lemossák és fertőtlenítsék a játszótéri eszközöket, ezeken túl a homokozókat frissítsék, felrotálják és pótolják a homokot.

Amint azt a frakcióvezető elmondta, Debrecen önkormányzata által 2019-ben elindított új városüzemeltetési koncepciójának megfelelően évről évre egyre több forrást biztosít a város zöldterületeinek, közterületeinek, parkjainak a fenntartására, azok kezelésére. Ennek a folyamatnak jó példája, hogy idén is jelentős összeg, 1,7 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra. A tavaszi nagytakarítás költségei természetesen ennek az összegnek csak egy részét képezik.

A nagytakarítás március közepén indult és – az időjárási viszonyok függvényében – várhatóan áprilisban fog befejeződni. Természetesen mind az önkormányzat, mind a munkát végző szerződéses partnerek is azon vannak, hogy a tavaszi nagytakarítást minél hamarabb be tudják fejezni.

Papp Viktor – a teljesség igénye nélkül – néhány konkrét munkát is felsorolt az elvégzendőkből. Így például zajlik a kétnyári virágágyak rendbetétele, egynyári virágágyak előkészítése ültetéshez, metszések, gallyazások, autóbuszmegállók takarítása, nagy- és kisgépes járda- és úttakarítás – azaz egy olyan komplex tevékenység, amely révén tisztábbá és rendezettebbé válnak Debrecen közterületei.

Papp Viktor kiemelte: az önkormányzat arra kéri Debrecen polgárait, hogy a takarítást követően is érezzék magukénak környezetüket, s ugyanúgy, mint otthonukban, a közterületeken is segítsenek fenntartani a tisztaságot, ne szemeteljenek, illegálisan ne helyezzenek el hulladékot. A tavaszi nagytakarítás eredménye ugyanis akkor lesz hosszú távon fenntartható, ha a debreceniek úgy gondolkodnak, hogy közös érdekünk megóvni a város szépségét és rendjét.

Hiszen együtt vagyunk Debrecen, együtt is kell gondoskodnunk arról, hogy a szeretett otthonunk, szeretett városunk, Debrecen tiszta és fenntartható legyen – mondta Papp Viktor.

Csaholczi Attila, a Tócóvölgy városrész önkormányzati képviselője azt hangsúlyozta, hogy a Zöld Város Program keretében tíz játszótér épült, illetve újult meg ezen a területen. A tavaszi nagytakarítás során fertőtlenítik a játszóeszközöket, a padokat, feltöltik a homokozókat, lazítják a bennük lévő homokot. Az utak melletti zöldterületek rendbetételéhez pedig hozzá tartozik a belógó ágak eltávolítása, a fák metszése is. A város nagytakarítása hasonlít egy otthoni nagytakarításhoz, és ugyanúgy, ahogyan a családi otthon tisztaságát őrizzük, ugyanúgy kell őriznie az itt élő közösségnek a város tisztaságát is.

Csaholczi Attila

Az elvégzendő főbb munkálatok:

– parkfenntartási munkák;
– levegőztető gereblyézés;
– metszés;
– ásás;
– játszótéri homokozók felásása, takarítása, rotációs kapálása, fertőtlenítése;
– játszótéri eszközök takarítása, lemosása, fertőtlenítése; kaszálás;
– fák alakító, ritkító metszése;
– tő- és törzssarjak eltávolítása;
– örökzöldek tisztogatása;
– évelő- és rózsafelületek visszavágása, tisztogatása, rózsabokrok nyitása, kapálása,
gyomlálása;
– kétnyári virágágyak gyomlálása, kapálása gyepszélvágással;
– elvirágzott részek leszedése;
– egynyári virágágyak előkészítése ültetéshez;
– csapadékvíz-elvezető folyókák tisztítása (Nagyerdő, Belváros);
– foltot hagyó szennyeződések eltávolítása szilárd burkolatról (Nagyerdő, Belváros);
– padok takarítása, lemosása, fertőtlenítése, javítása, festése (elsősorban Nagyerdő,
Belváros);
– zöld és burkolt felületek takarítása lombgyűjtéssel;
– szemétszedés;
– nagygépes úttisztítás;
– útszegély-takarítás, utak gépi mosása, járdák gépi és kézi takarítása;
– fizető várakozóhelyek takarítása;
– nem fizető várakozóhelyek és szervizutak padkatakarítása;
– hulladékgyűjtők ürítése (parki, megállóhelyi, járda melletti);
– közösségi közlekedési megállóhelyek takarítása;
– kertvárosi utcák útszegélyeinek takarítása;
– kerékpárutak takarítása;
– járdákra belógó, a gyalogos közlekedést akadályozó faágak levágása;
– utcabútorok, köztéri padok és hulladékgyűjtők takarítása, fertőtlenítése.

 

Forrás: DMJV

 

 

 

Ez is érdekelhet