Eljött a 3G vége: lekapcsolják az utolsó antennát is Magyarországon

Magyarországon a Yettel kapcsolja le utolsóként a 3G hálózatát november közepén.

A szolgáltató többlépcsős folyamatban szünteti meg a 3G hálózatot Magyarországon, november 13-án kapcsolja ki az utolsó egységeket. A Vodafone és a Telekom korábban megtette már ezt.

A 3G hálózat közel 20 éve indult el Magyarországon, mára a 4G és az 5G hálózatok miatt nincs rá reális szükség. Hazánkban pont a Yettel jogelődje, a Pannon GSM indította el az első 3G hálózatot 2005. október 10-én. Érdekesség, a 2 évvel később megjelent első Apple iPhone sem támogatta a 3G hálózatokat.

Jelenleg Magyarországon közel 100%-os a 4G lefedettség, illetve a felszabaduló 3G antennák helyére sokkal gyorsabban építhető ki 5G hálózat, amely gazdaságosabban, jobb műszaki paraméterekkel kínál mobilinternetet.

A 3G lekapcsolás nem érinti azokat, akik csak telefonálni szoktak. A régi 2G-s és 3G-s telefonok hanghívásra a jövőben is alkalmasak lesznek, hiszen a 2G hálózat továbbra is hosszú évekig elérhető lesz még. Akiknek olyan telefonjuk van, amely nem támogatja a 4G, vagy 5G hálózatokat és használják internetezésre, ők a lekapcsolást követően már csak WIFI-n keresztül tudnak internetezni, a telefon azonban telefonálásra továbbra is alkalmas lesz.

Korábban az NMHH kínált mobilcsere programot, amiben előbb a 3G-s később a 2G-s modelleket is le lehetett állami támogatással cserélni újabb, legalább 4G támogatású okostelefonra. Bár sok készüléket cseréltek le az emberek, végül így sem merült ki az állami támogatás kerete, amely azt jelzi, hogy a 3G hálózatok kikapcsolása nagyon kevés fogyasztót fog érdemben érinteni.

A telefonok mellett egyes autó tulajdonosok érezhetik hátrányát a 3G hálózatok lekapcsolásának. Azon autó modellekben, amelyekben online kapcsolatot kínált a gyártó 3G modemmel, nem fognak tudni minden funkciót megfelelően elérni. Ezen egyes esetekben a kommunikációs modul frissítése segíthet 4G-s verzióra, feltéve, hogy kínál ilyet hozzá a gyártó.

Ez is érdekelhet