Elkezdődtek a KKV Park I. ütemének kivitelezési munkálatai

A KKV Park I. ütemében 18 cég talál otthonra a Déli Gazdasági Övezetben, amelyről sajtótájékoztató keretében számoltak be szeptember 5-én.

Mérföldkőhöz érkezik a debreceni gazdaságfejlesztés. Nagyon sok gondolat született már meg az elmúlt években azzal kapcsolatban, hogy Debrecen milyen nagy léptékű gazdaságfejlesztési folyamatot hajt végre, amelynek látszólag a multinacionális nagyvállalatok adták az erejét.

De valójában sokkal többrétűbb a debreceni gazdaságfejlesztés, mint amilyennek elsőre látszik, hiszen párhuzamosan kell fejlődnie a debreceni gazdaságon belül a nagyvállalati szektornak, valamint a kis- és középvállalati szektornak – fogalmazott Papp László polgármester.

Hangsúlyozta: ezért jött létre az EDC azzal a három divízióval, amely ma is meghatározza a cég működését és a város gazdaságfejlesztési és városfejlesztési folyamatait.

Az egyik divízió a nagyvállalati befektetéseket koordinálja, a kettes számú pedig a kezdetektől fogva a kis- és középvállalatok gazdaságfejlesztési folyamatait mentorálta. Ennek megfelelően a 2014 és 2020 közötti európai uniós fejlesztési ciklusban egy nagyon nagy léptékű működő tőke beáramlás jellemezte a kis- és középvállalati szektort is, tekintettel arra, hogy az európai uniós forrásokból, a GINOP forrásokból Debrecen több mint 90 milliárd forintnyi támogatást hozott el – mondta.

Hozzátette: ennek nagyjából egyharmadát az egyetem használta föl, a GINOP szabályainak megfelelően, kétharmadát, 60 milliárd forintot, plusz az önerőt a kis- és középvállalati szektor innovációs képességeinek fejlesztéseire, termelési hatékonyság fejlesztésére és beruházásokra tudta használni.

Papp László továbbá kiemelte: az elmúlt éveket is nagyon hasznosan töltöttük ebben a tekintetben. Úgy éreztük, hogy az elmúlt európai uniós fejlesztési ciklus eredményeire építve egy másik dimenzióban is
kipróbáljuk ezt a kis- és középvállalati gazdaságfejlesztési folyamatot. Az a gondolat született meg, hogy a nagyipari környezetben hozzuk létre Debrecenben az ország első kis- és középvállalkozói parkját – mondta.

Ez egy kísérleti program is valójában, hiszen nagyipari környezetben tudják vizsgálni azt, hogy milyen kölcsönhatások érvényesülnek a nagyipari és a kis- és középvállalati szektor között – tette hozzá.

Felidézte, Debrecen város közgyűlése 2021 nyarán döntött arról, hogy elindítja a programot ezen a 14 hektáros területen, de megközelítőleg egy 60 hektáros területet terveznek kialakítani a kis- és középvállalati szektor beruházásai, befektetései számára a Déli Gazdasági Övezetben. Megjegyezte, az első 14 hektárra vonatkozóan 58 pályázat érkezett be viszonylag rövid időn belül és 18 cég talál otthonra a KKV park első ütemében. Hozzáfűzte, a beruházóknak köszönhetően több mint 13 milliárd forintnyi befektetés valósul meg és 256 új munkahely jön létre az első ütemben.

– A kialakuló telkeken a 18 beruházásnak megfelelően a napokban elindult az infrastruktúra fejlesztés folyamata. Első lépésben a csapadékvíz és a csatornahálózat kiépítése fog megtörténni. Egészében véve ugyanolyan infrastrukturális feltételeket fognak kapni az ide települő debreceni, vagy vármegyebeli kis- és középvállalkozások, mint amilyen infrastrukturális és egyéb feltételeket a nagy ipari befektetők kapnak – húzta alá.

Továbbá elmondta: a legutóbbi közgyűlésen került szóba, hogy Debrecen egy nagyon jelentős átalakuláson megy keresztül. A város nyugati oldalán alakultak ki az ipari övezetek a gyorsforgalmi
úthálózatra felfűzve azért, hogy a forgalmi terhelést a városról levegyük.

A KKV parkok kialakításával azt a konfliktust is igyekszünk majd feloldani, amely abból fakad, hogy lakóterületbe beékelődve működnek vállalkozások a város különböző területein. Ezek a KKV parkok lehetőséget nyújtanak arra, hogy a keleti városrészből a nyugati városrészhez tartozó nagy iparterületekre átköltözzenek ezek a vállalkozások – zárta gondolatait.

Pósán László, országgyűlési képviselő arról szólt, hogy Debrecen elmúlt években véghezvitt
teljesítménye sokak elismerését kivívta és a város nemzetközileg is a világ legjobb befektetési
helyei között szerepel.

– Azok az újítások, amiket Debrecen eddig is felmutatott, most egy újabb elemmel bővülve még inkább erősíteni fogják a várost, a gazdaságát, az itt élők munkalehetőségét – hangsúlyozta. Elmondta, a KKV park szorosabbá fűzi a város és az agglomeráció viszonyrendszerét, az itt jelenlévők pedig a nemzetközi piacon is helytállnak.

Kun Ferenc, a DING ügyvezetője a befektetőkről szólva elmondta, hogy azok nagy része már építési engedéllyel rendelkezik, van, aki pedig lassan be is fejezi a beruházását. Az ügyvezető úgy véli, az elmúlt néhány év gazdasági nehézségei ellenére a befektetők szándéka töretlen.

Balogh Károly, a VOSZ Hajdú Bihar Vármegyei Szervezet elnöke két kulcsszót emelt ki, amely méltán képviselheti a vállalkozókat Hajdú-Bihar vármegyében: a generációváltás és az innováció. Megjegyezte, Debrecen gazdasága rendkívüli mértékben pezseg, ez pedig hihetetlen kihívást jelent a vállalkozóknak.

Szakály Tamás, a Szakály 2000 Kft. kereskedelmi vezetője azt mondta, a mai nap nem csak a KKV park életében mérföldkő, hanem az idén 25 éves családi vállalkozásukéban is. Kiemelte, hogy a most induló infrastrukturális fejlesztéseknek köszönhetően cégük is elkezdheti a jövőben az új kerítés és kapugyártó üzemük a kivitelezési munkálatait. Az új gyártócsarnokban a meglévő termelő berendezéseiken túl beszerzésre kerülnek a legmodernebb hegesztőgépek és ipari termelőeszközök, amelyekkel növelni tudják termelékenységüket és versenyképességünket, akár a nemzetközi piacokon is.

Forrás: DMJV

 

Ez is érdekelhet