Extrém magas a parlagfű-pollenkoncentráció Debrecenben

Egész Magyarországon és Debrecenben is magas a parlagfű  pollenkoncentrációja, amely sok allergiás ember napjait keserítheti meg.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ mérései szerint erősebb az idei parlagfű-pollenszezon a tavalyinál. Már júliusban pár nappal hamarabb mértek közepes pollenkoncentrációt, mint 2022-ben és az országos átlag is hamarabb érte e közepes szintet, mint az előzőé évben. Az allergiások kárára a nagyon magas koncentrációs szintet is pár nappal korábban lehetett mérni.

Parlagfű

Augusztus elején sikerült először nagyon magas koncentrációt mérni. Sajnos hat állomáson is extrém magas koncentrációt mértek augusztusban a szakemberek, Békéscsabán, Debrecenben, Nyíregyházán, Szegeden, Tatabányán és Miskolcon.

Az év legmelegebb napján, augusztus 28-én érte el az a parlagfű-pollenkoncentráció is a legmagasabb országos átlagot. Az allergiás tünetek gyógyszeres kezeléssel csökkenthetők. Sajnos azonban nem várható gyors változás a levegő pollenkoncentrációjában a jelenlegi időjárás előrejelzések alapján.

A pollenallergiában szenvedők immunrendszere gyengébb

 

Ez is érdekelhet