Debrecenben Hallottam

Ez a Komodor nem ugat, de harapós

Szeptemberben kezdődött meg a telepítése a Komodornak Debrecen és Magyarország legújabb szuperszámítógépének, amely a kategória TOP 500-as listáján is szerepel teljesítményével.

A szuperszámítógép egy olyan speciális szerver konfiguráció, amely rendkívül nagy számítási kapacitással van felszerelve. Ezeket a tudományos adatok elemzéseihez, szimulációhoz használják. Fontos szerepet töltenek be például a klímakutatásban, ahol óriási adathalmazokkal kell modellezni különböző eredményeket. De emelett használják a telekommunikáció, a közlekedésszervezés, az energetika, a gyártásoptimalizálás és az orvostudomány fejlesztéseihez is.

Ez a Komodor nem ugat, de harapós

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) közleménye szerint A Debreceni Egyetemen a Kassai úti campuson található Szuperszámítógép Központban kerül telepítésre a Komodor.

A hivatalos adatok szerint 5 HPC petaflops számítási teljesítménnyel rendelkezik a készülék, ezzel a világ 500 legnagyobb számítási kapacitású szuperszámítógépe közé tartozik. Ez Magyarország leggyorsabb szuperszámítógépe jelenleg.

Ez a Komodor nem ugat, de harapós

A hatalmas szerver több nagykapacitású processzort és grafikus számítási egységet tartalmaz, de dedikált mesterséges intelligencia és big data hardveres feldolgozók is kerültek bele.

Az új gép számítási kapacitását a felsőoktatási intézmények, kutatóintézmények és partnereik használhatják térítésmentesen, ehhez a KIFÜ biztosította 100 Gb/s-os sávszélesség is segít majd.

Ez is érdekelhet