Ezért nem lehet osztani a DEBRECENBEN HALLOTTAM csoport posztjait

Rendkívül sok érdekes (és gyakran kevésbé érdekes) poszt kerül ki a DEBRECENBEN HALLOTTAM csoportba, mégis alattuk egy gyakran felmerülő komment: Nem lehet osztani!!!! Most kiderül, miért nem!

Több mint 100 ezer tagja van a DEBRECENBEN HALLOTTAM csoportnak, ők pedig szép számmal posztolnak is a közösség számára. Havonta 800-1000 poszt kerül ki (és ennyi, ha nem több nem kerül ki), ezekre pedig összesen 15-20 ezer komment érkezik.

DEBRECENBEN HALLOTTAM CSOPORT POSZT

A posztok között gyakran felmerül elveszett, vagy megtalált tárgy, állat, rendszám, vagy éppen egy szívszorító, esetleg elrettentő történek. Ezen posztokban közös, hogy alattuk sokszor megjelenik valaki, aki arra panaszkodik, hogy megosztaná a posztot, de azt nem lehet.

“Tedd oszthatóvá!”

Mára szállóigévé vált a kifejezés. Ezt a felhasználók a saját profiljuk falára írt posztoknál tudják megtenni. Pontosabban, lehetőség van beállítani a privát profilnál, hogy ki lássa a posztot. Bárki? Csak ismerősök? Csak egy kiválasztott csoport? Ha úgy kerül ez beállításra, hogy Bárki, akkor megjelenik a megosztás gomb a poszt alatt. Ha viszont korlátozott láthatóságú a poszt, akkor bizony megosztani sem lehet minden esetben!

“Nem lehet osztani!!!”

A Facebook csoportokba érkező posztok esetén más a helyzet. Itt nem a felhasználó szabja meg, hogy osztható-e a tartalom, hanem a csoport típusa. Ha a csoport nyilvános, akkor annak posztjait bárki láthatja anélkül, hogy belépne a csoportba. Pont ezért lehet ezeket a posztokat megosztani is.

Azonban a zárt (mint a DEBRECENBEN HALLOTTAM) és a titkos csoportokban lévő posztokat csak azok látják, akik a csoporton belül vannak. A zárt, vagy titkos típus azt sejteti, hogy a tartalom a csoporton belül lévőkre tartozik, ezért nem is osztható meg a tartalom. Hiába is lenne megosztás gomb, a csoporton kívüliek nem látnák a tartalmat. 

Nagyjából ezt látja a kívülálló felhasználó a posztból, ha olyan tartalmat nézne, amelyről a posztoló úgy rendelkezett, hogy ne láthassa bárki:

DEBRECENBEN HALLOTTAM CSOPORT POSZT

A zárt facebook csoportokat csak rendkívül kis taglétszámnál lehet Zárt típusról Nyitottra állítani. Ennek az oka adatvédelmi okokban keresendő a Facebook részéről. 

Mit tehetek ha megosztanánk egy tartalmat?

Két megoldás is van a csoporton belül lévő posztok megosztására. A legjobb megoldás (főleg elveszett, megtaláltam, stb. tartalmak esetén) az, ha a poszt nem csak a csoportban található meg, hanem a posztoló privát profilján is (ott is Bárki számára elérhető beállítás mellett). Ebben az esetben a csoportban a tag nevére kattintva, megnyitva a Fő profilját látható a privát posztja és alatta a megosztás gomb. Ez nevezhető optimálisnak.

Egy másik opció, amikor a csoportban lévő posztról készít valaki képernyőképet (telefonon és számítógépen egyaránt van erre beépített megoldás évek óta) és ezt osztja meg utána. Technikailag viszont a probléma vele az, hogy a képernyőképbe “befagy a pillanat”, esetleg nem a megosztás pontos dátuma (pl. 2021. június 30. 15:26) kerül, hanem az, hogy 1 órája. Ezekből szoktak kialakulni az olyan tartalmak, amelyek még hetekkel, hónapokkal, vagy évekkel később is keringenek a neten, mintha friss tartalom volna (hiszen a képernyőképen az szerepel, hogy 1 órával ezelőtt megosztott tartalom). Egy ilyen lementett képről nem állapítható meg egy hét múlva, hogy pl. a rajta szereplő eltűnt cica meglett-e időközben. Érdemes átgondolni, hogy a képernyőképes megosztás megfelelő opció-e az adott tartalom esetén.

Ez is érdekelhet