Fegyházbüntetésre ítélte a bíróság azt a férfit, aki bemászott az ablakon és rátámadt az idős, alvó asszonyra

A Debreceni Törvényszék, mint másodfokú bíróság 2024. június 12-én hozott határozatot annak a vádlottnak az ügyében, aki megerőszakolta a sértettet egy Hajdú-Bihar vármegyei városban.

A másodfokú bíróság a szexuális erőszak bűntette, testi sértés bűntette és magánlaksértés bűntette miatt indult büntetőeljárásban a Hajdúböszörményi Járásbíróság 2024. január 31-én meghozott ítéletét helybenhagyta.

A vádlottat a Debreceni Törvényszék jogerősen 7 év fegyházbüntetésre ítélte és 7 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

Az ítélet szerint a vádlott 2023. augusztus 19-én, az esti órákban a családjával, majd később az ismerőseivel együtt egy Hajdú-Bihar vármegyei városban megtartott rendezvényen vett részt, amely során jelentős mennyiségű szeszes italt fogyasztott, melytől ittas állapotba került.

A vádlott már augusztus 20-án 2 óra körül elindult gyalog haza. A férfi amikor megérkezett az otthona közelébe, akkor nem a lakásához ment, hanem egy közeli, kerítéssel körül határolt házhoz, ahol egy idős asszony egyedül élt. A férfi a kerítésén átmászott és meglátta, hogy az utcafront felőli ablak nyitva van. A vádlott letépte a szúnyoghálót és az ablakon keresztül bemászott a lakásba.

Az idős sértett az ágyában feküdt és aludt, ekkor csak egy hálóinget viselt. A vádlott által keltett zajra a sértett felébredt, majd a férfi rátámadt a sértettre, ráfeküdt, a száját befogta és a kezeit is lefogta. Az erőszak hatására védekezni nem tudó sértettet a férfi az ágyra lenyomta, a hálóingét felhúzta, majd vele akarata ellenére többször, az ágyon és a földön közösült. A bűncselekmény után a vádlott a mobiltelefonját véletlenül a lakásban hagyta, majd az ablakon kimászott és a helyszínről távozott. A sértett az eset során nyolc napon túl gyógyuló, súlyos sérülést szenvedett.

Kép forrása: indafoto.hu (A kép illusztráció)


Dr. Szurdi Béla, a büntetőtanács elnöke
kiemelte, hogy az elsőfokú bíróság megalapozott tényállást állapított meg, a bizonyítékokat egyenként és egymással összevetve helyesen értékelte és törvényesen minősítette a vádlott bűncselekményét.

A járásbíróság ítéletét az ügyészség tudomásul vette, ezért a súlyosítási tilalom miatt az törvényszék nem szabhatott ki hosszabb időtartamú büntetést.

A bíró kiemelte, hogy a nemi élet szabadsága és a nemi erkölcs elleni súlyosan sértő, erőszakos bűncselekmények ellen a bíróságnak a prevenció és a társadalom védelmében fokozott szigorral kell fellépnie, az enyhébb büntetés kiszabását semmi nem indokolta.

A cselekmény elkövetésének brutális, úton álló jellege a büntetés kiszabásánál különös hangsúlyt kapott. A törvényszék súlyosító körülményként értékelte továbbá az ittas állapotban történő elkövetést, valamint azt, hogy a vádlott büntetett előéletű, a cselekmény elkövetésekor büntetőeljárás hatálya alatt állt, továbbá a kettőnél több bűncselekmény halmazatát. Az ítélet során a bíróság azt is figyelembe vette, hogy a férfi az eljárás során beismerő vallomást tett és két kiskorú gyermek eltartásáról kell gondoskodnia.

Ez is érdekelhet