Folytatódik az Észak-Nyugati Gazdasági Övezet vasútfejlesztés

Szijjártó Péter jelentette be, hogy a debreceni Észak-Nyugati Gazdasági Övezethez kapcsolódó vasúti infrastruktúra-fejlesztések első ütemének elkészültét követően beindulhat a második üzem, amellyel Kelet-Európa egyik legnagyobb ipari intermodális terminálja jön létre.

A Macs Ipari Park vasútállomásnál történt sajtótájékoztatón hangzott el, hogy a gyárépítések óriási közlekedési infrastruktúra-fejlesztéseket is indokolnak, az utak mellett a vasútépítéseknek lesz rendkívül komoly szerepe.

Folytatódik az Észak-Nyugati Gazdasági Övezet vasútfejlesztés
Fotó: Molnár Péter

,,A kormány Debrecen környékén is nagy vasúti fejlesztésekről döntött, két szakaszban 130 milliárd forintból újul meg a füzesabonyi és a balmazújvárosi vonal, korszerűsítik az állomásokat, újakat is építenek, illetve villamosítják a pályát. Ennek nyomán közvetlen kapcsolat épül ki a debreceni Észak-Nyugati Gazdasági Övezet és a vasúti főközlekedési vonalak között”  – mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

A logisztikai központra azért van szükség, hogy minél jobb hatékonysággal lehessen vasúton, illetve autópályán kiszolgálni a BMW gyár várható jelentős forgalmát. A jövőben Debrecenben gyártott elektromos BWM gépjárművek 70%-át vasúton fogja a cég leszállítani a megrendelői felé. Emellett szükség van a közösségi közlekedés kultúráltabbá, gyorsabbá és vonzóbbá tenni, amellyel nem csak az utazóközönség száma növekedhet, hanem a környezet védelme is jobban érvényesülhet. A vonal villamosításával villamosmozdonyok válthatják le a jelenlegi dízelüzemet.

Az eddigi 65 milliárd forintos első üzemben a 108-as vonalon fejlesztették és felújították a tócóvölgyi vasútállomást, megépítették a Macs Ipari Park állomást és a hozzá tartozó terminált, illetve további, jelentős fejlesztések történek a Nagyállomás és az Észak-Nyugati Gazdasági Övezet közötti vasútvonalon.

A második ütemben a Debrecen-Balmazújváros közötti vasúti infrastruktúra fejlesztés kap többek között helyet (a vasúti pálya és a kapcsolódó létesítmények felújításával). Ezen kívül átépítik a balmazújvárosi vasútállomást, létrejön egy P+R parkoló és az érintett állomást megközelítő út és az állomás előtere is megújul. A vasúti pályán a teljes szakaszon korszerűsítik a biztosítóberendezést.

Ez is érdekelhet