Geotermikus energia hasznosítása az Északnyugati Gazdasági Övezetben

Egy 2023. áprilisában készült tanulmány szerint – amelyet a Debreceni Hőszolgáltató Zrt. és a DIF Kft. készíttetett – van rá mód, hogy a geotermikus energiát helyben, a debreceni Északnyugati Gazdasági Övezetben hasznosítsák. Erről tartott sajtótájékoztatót Papp László polgármester és Kun Ferenc, a DIF Kft. ügyvezetője.

Papp László polgármester hangsúlyozta: Debrecen egyértelműen elkötelezett a fenntartható, zöld, környezettudatos iparfejlesztés mellett. Mint mondta, óriási előrelépés, hogy bele tudunk vágni egy olyan vállalkozásba, amely jelentős mértékben képes az iparterületeink szén-dioxid kibocsátását csökkenteni.

Az energiaszuverenitás növelése érdekében a geotermikus energia hasznosítását a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága koordinálja, így 2023 tavaszán elindította az Országos Geotermikus Kutatás Programját, amelynek célja a nemzetközi viszonylatban is számottevő, hazai geotermikus potenciál minél szélesebb körű kiaknázása. A program az adott térségben élők fenntartható és olcsó energiához való hozzáférését támogatja.


A DIF Kft. 2024. január 5-én engedélyt kapott a geotermikus energia kutatására az Északnyugati Gazdasági Övezetben, mintegy 49,1 km² területen. A felső-pannon (mélység: ~800-1100m), illetve a miocén (mélység: ~1450-1800 m) rétegeket vizsgálták. A tanulmány szerint mindkét tároló kőzet használható fűtés-hűtéshez. Elektromos áram termelésére egy magasabb hőfok esetén lenne gazdaságos a kitermelés, amelyről részletes információ csak a geofizikai méréseket követően kapható.

Tekintettel arra, hogy a gazdasági övezet a várostól viszonylag nagy távolságra található, így a hőveszteséget elkerülve szakmai és gazdaságossági szempontokat figyelembe véve a kinyerhető hőenergiát leghatékonyabb módon helyben javasolt felhasználni. A kitermelt geotermikus termálvíz teljes mennyiségét ugyanabba a tározóba kell visszasajtolni a rendszer fenntartható működése, valamint a felszíni szennyezés elkerülése érdekében. A visszasajtolás és az alkalmazandó, hőcserélős technológia biztosítja, hogy nem történik vízkivétel a tározó rétegből, így környezetkárosítás nélkül megvalósítható a projekt.

Abban az esetben, ha realizálódik, hogy elektromos áram termelésre is alkalmas a kinyerhető hőmennyiség, úgy az természetesen szállítható és bárhol felhasználható városszerte. Ennek megfelelően a DIF Kft. tárgyalásokat kezdeményezett az Északnyugati Gazdasági Övezetbe betelepülő cégekkel, mint lehetséges végfelhasználókkal.

A geotermikus energia felhasználásának előnyei:

  • Minimalizálja a CO2-kibocsátást: Használata bevált módszert kínál a szén- dioxid-kibocsátásának jelentős csökkentésére.
  • Hosszú távú megoldás: Megbízható és egyenletes áramellátást biztosít, amelyet nem befolyásolnak olyan külső tényezők, mint az időjárás, üzemanyag és az energia (villamos energia, földgáz) árának ingadozása.
  • Helyben termelt energia: Alkalmazása lehetővé teszi, hogy a cégek közvetlenül Debrecenben előállított energiát használjanak.
  • Energiafüggetlenség: Csökkenti a vállalatok energiaellátáshoz kapcsolódó kitettségét. A külső beszállítóktól való függés csökkentésével mérséklődnek a geopolitikai bizonytalanságokkal és az esetleges hálózati zavarokkal kapcsolatos kockázatok.
  • Fokozott ellátásbiztonság: Biztonságot nyújt. Energiaportfóliótok diverzifikálásával és a geotermikus energia beépítésével a vállalatok megvédhetik magukat az esetleges energiakiesésektől vagy más előre nem látható körülményektől.
  • Az innováció előmozdítása: Vállalatok a technológiai fejlesztések élére tudják magukat helyezni, mutatva ezzel elkötelezettségét a zöld innováció előmozdítása mellett.

A városvezető emlékeztetett: a közelmúltban jelentették be, hogy zöld folyosókat hoznak létre az ipari parkok környékén. – Nem csak szavakban vagyunk elkötelezettek amellett, hogy olyan gazdaságfejlesztést valósítsunk meg Debrecenben, amely megfelel a fenntarthatóság és a környezetvédelem minden kritériumának, hanem tettekben is. Fontos célkitűzésünk, hogy a város által előállított szén-dioxid mennyiségét, amely a mindennapi élettel is jelentős mértékben összefügg, csökkenteni tudjuk – húzta alá.

Kun Ferenc, a DIF Kft. ügyvezetője elmondta, hogy tárgyalásokat kezdeményeztek – amelyek jelenleg is zajlanak – az Északnyugati Gazdasági Övezetbe betelepülő cégekkel, mint lehetséges végfelhasználókkal.

Ez is érdekelhet