Így tüntetheted el a házadat a Google Street View felületéről

Az elmúlt 10-15 évben teljesen kinyílt a világ, az interneten közel bármit elérhetünk pár kattintással is. Így van ez például a házakkal is, a Google Street View szolgáltatásával anélkül “sétálhatunk végig” a világ utcáin, hogy kilépnénk az otthonunkból. De mi történik, ha pont a saját otthonunkat nem szeretnénk, hogy valaki megnézze? Van erre is megoldás!

Google Street View a debreceni Nagytemplommal

Még 2007-ben indította el a Google a szolgáltatását, amely kinyitotta a világ utcáit a készülékeken keresztül. Számos előnye mellett azonban sok hátránya is van ennek a szolgáltatásnak. Az évek során különböző szabályozások merültek fel, hiszen már 2008-ban voltak amerikaiak, akik nem akarták a házukat látni a szolgáltatásban, illetve 2009-ben az Egyesült Királyságban merült fel először a hivatalos szervek elől, hogy a Google nem tudja megfelelően kitakarni a megjelenő arcokat, amely szintén gondokat okozhat.

Elhomályosított ház Brooklynban a Google Street View felületén
Elhomályosított ház Brooklynban a Google Street View felületén

Mostanra a Google Street View rendszere egészen jól felismeri az embereket ahhoz, hogy kitakarja azokat, pont úgy, ahogyan az autók rendszámait is elhomályosítja. Helyenként azonban találni olyan házakat, amelyek szintén el vannak homályosítva, ennek lehetősége pedig szinte minden tulajdonos előtt adott.

Így tüntetheted el a házad a Google Street View felületéről

  1. Nyisd meg a Google Maps oldalát
  2. Írd be az otthonod címét Google Maps Debrecen belvárosával
  3. Lépj be a Street View módba úgy, hogy a jobb alsó sarokban lévő sárga embert ráhúzod a térképen a megfelelő helyre
  4. Ha látod a házadat, kattints a jobb alsó sarokban lévő “Hiba bejelentése gombra”
  5. A megnyitott bejelentő oldalon állítsd be a térképen a piros jelölőnégyzetet úgy, hogy azon a ház legyen a középpontban Google Street View ház elhomályosítás
  6. A kitakarás kérése résznél menj a második opcióra, “Az otthonomat”
  7. A megjelenő szövegdobozba írd be, hogy miért szeretnéd kérni a kitakarást (például “biztonsági problémák)
  8. Lentebb add meg az email címed
  9. Jelöld be a reCAPTCHA mezőben, hogy nem vagy robot
  10. Küld be az űrlapot

Fontos tudni, hogy ha kéred a ház kitakarását és azt a Google jóváhagyja, akkor az végleges, később nincs lehetőség azt visszacsinálni. Ki lesz takarva akkor is, ha eladod a házat, elköltözöl.

A kérés beküldését követően a Google küld előbb egy általános emailt, amelyben jelzi, hogy megérkezett az igény és megvizsgálja azt. Következő alkalommal pedig emailben tudatja a bejelentővel, hogy miképpen bírálta el azt, ha sikeres, akkor a ház elhomályosításra kerül. Ha nem fogadta el és pontosítást kérnek, akkor a fenti folyamatot újra el kell végezni.

Ez is érdekelhet

Comments are closed.