Harmadfokú hőségriasztás

Hétfőtől csütörtök éjfélig harmadfokú hőségriasztás van érvényben

A mai naptól legmagasabb fokú hőségriasztás van érvényben csütörtök éjfélig, erre hívja fel a figyelmet a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság . Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve június 27-én 00.00 órától  június 30-án 24.00 óráig az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást adott ki.

A szakemberek arra  kérnek mindenkit, hogy a nagy melegben ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. Délelőtt 11 és délután 15 óra között lehetőleg  ne tartózkodjanak a tűző napon. Ha ez még is elkerülhetetlen akkor csak a megfelelő óvintézkedések mellett :

– megfelelő faktorszámú fényvédő készítmények használata

– szellőző ruházat

– folyamatos folyadékbevitel

A vízparton tartózkodók figyelmét arra hívják fel,hogy ne napozzanak 11-15 óra között, és felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe.

Az autóval közlekedőktől azt kérik fokozottan figyeljenek, és vezessenek óvatosan, a nagy meleg könnyen dekoncentráltságot okoz.

Nagyon fontos, hogy soha ne  hagyjanak gyermeket, állatot tűző napon parkoló autóban,ugyan is  ilyen időben akár 70 Celsius-fok fölé is emelkedhet a jármű belső hőmérséklete. Ha bárki ilyet tapasztal azonnal hívják a 112-es segélyhívószámot!!

Fotó: Szőke Péter/BM OKF

Ez is érdekelhet