Debrecenben Hallottam

Így készülj fel a középfokú felvételi vizsgára! Fontos tudnivalók és tippek

Magyarból és matematikából adhat számot tudásáról több tízezer diák szombaton, a központi középiskolai felvételi napján.

Az eduline tájékoztatása szerint a középiskolák most is háromféleképpen számolhatják a felvételizők pontjait, abban az esetben, ha a központi felvételit is meg kell írniuk a diákoknak, fontos, hány pontot ér a magyar- és a matekvizsga.

Az írásbeli a felvételin az összpontszám legalább 50 százalékát adja. 

Az iskola dönthet úgy is, hogy vagy csak a magyar nyelvből, vagy csak a matematikából tett írásbeli eredményét számítja be, ebben az esetben ez a vizsga adja majd az összpontszám minimum 50 százalékát. Ha egy iskola szóbelit is szervez, annak az eredménye az összpontszám maximum 25 százalékát jelentheti – áll az Oktatási Hivatal idei tájékoztatójában.

A magyar- és a matekvizsga feladatlapja is 50-50 pontot ér.

Szombaton 10 órakor kezdődik a középfokú írásbeli felvételi. A diákoknak magyar nyelvből és matematikából egyaránt 45 perc alatt kell megoldaniuk a feladatsorokat. A megoldókulcsokat aznap 13 órától lehet majd elérni az oktatási hivatal honlapján, az írásbelik eredményét február 10-én hirdetik ki.

A vizsga azonban lelkileg is megterhelő lehet a gyerekeknek. Eppel-Pásztor Adrienn pszichológus az egyik felvételivel foglalkozó Facebook-csoportban hasznos tanácsokat osztott meg a testi-lelki felkészüléshez. Lássuk!

 

Ez is érdekelhet