Az európai uniós előírásoknak megfelelően Magyarországon is lassan, de elindul a MOHU által a konyhai zöld- és élelmiszer-hulladék házhoz menő gyűjtése.
A hosszútávú cél az, hogy 2035-ig a keletkező települési hulladékok kétharmadát újra fel lehessen dolgozni. Ennek része a biohulladék is, amely az összes települési hulladék 16-29%-át teszi ki, átlagosan egy lakosra vetítve évente 35 kg-ot, illetve ezen kívül 15 kilogrammra becsülik azt a biohulladék mennyiséget, ami a lakosonként a közcsatornákba kerül.
Magyarországon Debrecen annak a 14 településnek az egyike, ahol megkezdődik a konyhai zöld- és élelmiszer-hulladék gyűjtés. A kisebb társasházakban, ahol nincs szemétledobó, 80 darab speciális 120 literes barna színű kukát helyeznek el, amelybe ez a hulladékfajta külön gyűjthető. Ehhez a lakosok egy 5 literes szag- és kifolyásmentes háztartási gyűjtőedényt is kapnak. Ezzel nagyjából 20 ezer lakosnak nyílik meg a szelektált konyhai hulladékgyűjtési lehetőség.
A hulladékot nyáron hetente kétszer, az év többi időszakában hetente egyszer gyűjtik be. Ezt Tiszavasváriban fogják egy biogázüzemben felhasználni villamos energiafelhasználásra, amivel így fosszilis energiahordozók válthatók ki. A folyamat során képződő végtermék pedig magas tápanyagtartalma miatt kiváló alapanyag lesz komposztálásra és talajjavításra.
A program keretében szelektíven gyűjthető:
- gyümölcsök, zöldségek maradékai
- kávézacc, teafű (filter nélkül), fűszerek, gyógynövények
- tojáshéj
- főtt ételmaradékok
- pékáruk
- szószok, öntetek
- feldolgozott élelmiszerek, húskészítmények
- csokoládék, müzlik, kukoricapelyhek
- tejtermékek
- konzervek, befőttek tartalma
Nem dobható az edénybe:
- csont
- élelmiszer csomagolás
- porzsák, porszűrő
- használt egészségügyi termékek
- cigarettacsikk
- szivacs, tisztítókendő
A szolgáltatás márciusban indulhat el Debrecenben a későbbiekben pedig szélesebb bevezetésére is sor kerülhet.