Ingyenessé vált a használt gumiabroncsok leadása

Októberben megkezdődik lassan a nyári gumiabroncsok lecserélése a gépjárműveken. Az idei ősszel fontos változás érinti ezeket a cseréket.

Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár az Energiaügyi Minisztériumból (EM) jegyzi azt a közleményt, amelyben emlékeztet, hogy 2023. júliusban életbe lépett az új hulladékgazdálkodási rendszer, amelyért a felelős immáron a MOHU MOL Zrt. és annak alvállalkozói.

Ingyenessé vált a használt gumiabroncsok leadása

Ez a nagy változás érinti a használt gumiabroncsokat is. Október 1-től az elhasznált abroncsokat külön kell begyűjteni, a MOHU MOL Zrt., valamint annak alvállalkozóinak, az erre kijelölt telephelyeket, vagy a forgalmazóknak kell leadni a már nem használható gumikat, ők pedig kötelesek azokat ingyenesen átvenni.

Ennek célja az, hogy az országban megszűnjön az illegálisan lerakott gumiabroncs a természetben és más, oda nem való helyeken.

A “szennyező fizet” elvet követve a külön gyűjtött gumiabroncsokkal a cél, hogy ne a felhasználók, hanem azt gyártók fizessék meg annak újrahasznosítását, feldolgozását.

Ez is érdekelhet