Ismét Kerékpárosbarát Település lett Debrecen

Debrecen városa pályázat nyomán 2010-ben, 2016-ban és 2019-ben elnyerte a Kerékpárosbarát Település címet, míg 2021-ben Haladó Kerékpárosbarát Település lett. E téren elért 2022-es eredményei révén most ismét kiérdemelte a Kerékpárosbarát Település címet.

A pályázatok teljes körű lebonyolítását a közlekedésért felelős minisztérium megbízásából 2019-től a KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet Nonprofit Kft. (KTI) végzi. A Debrecennek szóló elismerést Ágh Pétertől, az állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkártól Széles Diána alpolgármester vette át Budapesten, a KTI székhelyén 2023. március 24-én.

Amint azt a cím átvételekor Széles Diána többek közt elmondta, a város 2002-ben elkészült – s azóta több alkalommal is aktualizált – egészségtervében szereplő megállapítások szerint az emberek egészségük, fittségük megőrzése érdekében szívesen kerékpároznának, s ehhez megfelelő, biztonságosan használható infrastruktúrára van szükség.

Így Debrecen kerékpárút-hálózatának fejlesztésében az utóbbi évtizedekben mindig is jelentős szerepe volt az egészségmegőrzést, a szív- és érrendszeri betegségek megelőzését szolgáló szempontoknak. A kerékpárutak építése, ezzel a városon belüli és városkörnyéki kerékpározás, e könnyen űzhető szabadidősport lehetőségeinek
megteremtése, illetve feltételeinek folyamatos javítása Debrecenben mérhető módon is magával hozta a város polgárai mozgásigényének növekedését.

Az infrastruktúra kiépítése mellett a kerékpáros kultúra fejlesztése terén Debrecenben kiemelten fontos a szemléletformálás, a kerékpáros ismeretek oktatása is, melynek jegyében a városban például a Zöld Város Program keretében épülő játszótereken a gyerekek számára kerékpáros tanpályákat is kialakítanak. 2023 tavaszára egyébként összesen 108 kilométernyi kerékpárúttal fog rendelkezni Debrecen városa.

A budapesti esemény keretében Kerékpárosbarát Munkahely címet kapott az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ is, amely 2019 óta immár negyedik alkalommal részesült ebben az elismerésben.

Képek: Erdei Balázs

Ez is érdekelhet