Itt a CATL új LFP akkumulátora, amelyet Debrecenben fog gyártani

A CATL bejelentette a legújabb akkumulátor megoldását, amelyet Németországban és Magyarországon fog gyártani.

A müncheni IAA autókiállításon jelentette be a CATL vezető mérnöke, Gao Pengfei, hogy hamarosan megjelenik a Shenxing akkumulátora, amelyet többek között a debreceni gyárban fognak készíteni.

CATL Shenxing LFP akkumulátor
A CATL Shenxing LFP akkumulátora

A Shenxing egy új lítiumvas-foszfát (LFP) akkumulátor, amelynek tömeggyártását Németországban 2023. végén kezd meg a CATL, 2024 elején lesz piacképes. A friss fejlesztésű akkumulátor grafitanóddal, új elektrolitformulával, illetve vékony és biztonságos szeparátorral rendelkezik. 

Ezáltal az LFP telep a CATL állítása szerint kevesebb hőt termel és az új akkumulátor-kezelő rendszerrel (BMS) jobb teljesítményt is nyújt. Normál körülmények között várhatóan 10 perc alatt lesz feltölthető annyi energiával, amely 400 km hatótávnak felelhet meg egy átlagos autóban. Emellett úgy tervezték meg, hogy -10°C hőmérsékleten is 80%-ra legyen feltölthető 30 percen belül.

A CATL tehát a legújabb akkumulátor fejlesztését hozhatja Debrecenbe is. A Shenxing mellett az IAA autókiállításon debütált a BMW Vision Neue Klass tanulmányautó is.

Fizetőssé váltak a Lidl villanyautós töltő

Ez is érdekelhet