Itt vannak az új iPhone-ok, komoly áremelést is hozott az Apple Magyarországra

Az Apple megtartotta a hagyományos őszi sajtóeseményét, ahol az új iPhone-ok, Watch-ok debütáltak. Az új magyar árak jobban fájnak, mint a rezsicsökkentés csökkentése. 

Apple iPhone 14 Pro

Összesen négy különböző új telefon kiadást jelentett be az Apple. Az iPhone 14 mellett újdonságként könyvelhető el az iPhone 14 Plus, illetve készült iPhone 14 Pro, valamint ennek nagyobb kiadása az iPhone 14 Pro Max is. Nincs viszont iPhone 14 mini, azaz a kis kijelzős, de nagy teljesítményű modellt idén nem adta ki az amerikai gyártó.

iPhone 14 és iPhone 14 Plus

Ezek az alap modellek. A sima 14-nél marat a korábbi 6,1”-os kijelző, míg a Plus nagyobb, 6,7”-os megjelenítőt kapott. Processzor terén nem történt változás, a korábbi A15 Bionic került a készülékházba, 5 magos GPU-val társítva.

Apple iPhone 14 és iPhone 14 Plus

Kamera terén kis változások vannak, hiszen bár továbbra is csak 12 megapixeles a főkamera, azonban a nagyobb szenzorméret és a szélesebb rekesz miatt mégis jobbak lehetnek a vele készült fotók, illetve a vaku is erőteljesebb lett. A szelfikamera esetén megérkezett az autofókusz funkció.

Apple iPhone 14 és iPhone 14 Plus

iPhone 14 Pro és iPhone 14 Pro Max

A Pro modelleknél érhető el nagyobb változás a 13-as szériához képest. Megkapták az új A16 Bionic processzort, 6 magos CPU-val. Emellett notch helyett a kijelzőbe vágott kamera és szenzor sziget került a kijelző felső részébe, ezt Apple Dinamikus szigetnek nevezik. A kivágásba ráadásul látványos értesítési lehetőségek és vezérlőgombok is kerülhetnek, így funkciót kap a kivágás.

A Pro modelleknél most először nem 12 megapixeles, hanem 48 megapixeles főkamera áll rendelkezésre. A Quad-Pixel megoldással ugyan úgy 12 megapixeles képeket fog készíteni, viszont négy pixel információból hoz létre egyet, ezzel kínálva részletgazdagabb és jobb képet. 

iPhone 14 Pro és iPhone 14 Pro Max

Az ultraszéles kamera esetén az alacsony fényviszonyok esetén látható jelentős minőség javulás, valamint a makró is jobb minőségű lett. A vaku nem csak fényesebb, hanem a fókusztávolsághoz igazítja a rendszer a fényerőt.

Megérkezett az Always-on display funkció (amikor a készenléti állapotban is leolvasható a kijelzőről információ), ez az androidos felhasználóknak ismerős lehet. 

iPhone 14 Pro és iPhone 14 Pro Max

A telefon kapott műholdas kapcsolatra képes szolgáltatást. Emellett belekerült a baleset érzékelő, amely képes automatikusan segélyhívást indítani, ha balesetet érzékel. Akár műholdas segítséggel is, így olyan helyen is megoldás lehet ez, ahol nincs térerő (az USA-ban számos területen kilométereket lehet autókázni térerő nélkül). 

A magyar árak durván megemelkedtek

Az Apple új iPhone árai az USA-ban szinte változatlanok a tavalyi iPhone 13 szériához képest. Nálunk, Magyarországon azonban ez nem így van. Az alap modell, az iPhone 14 ára 449 990 forintról indul. Az iPhone 14 Plus ára 499 990 forint. Az iPhone 14 Pro 569 990 forintba, az iPhone 14 Pro Max 629 990 forintba kerül. Ezek mind 128 GB-os háttértárral értendő. A legnagyobb, 1 TB-os iPhone 14 Pro Max már 929 990 forint…

Azok is rosszul jártak, akik azt várták, hogy a bejelentés után megveszik a tavalyi modellt olcsóbban. Az Apple klasszikus módon csökkenti a korábbi modellek árát az új széria debütálásakor, joggal várták ezt most is a felhasználók. Ez meg is történt az USA-ban és a Föld számos országában. De Magyarországon nem. Amíg több országban csökkentek az iPhone 13 árak, addig Magyarországon emelkedtek. 

Új Apple iPhone 13 árak 2022. szeptemberben

A bejelentés előtt még 294 990 forintba kerülő iPhone 13 Mini ára felment 339 000 forintra – azaz 44 ezer forinttal emelkedett. Az iPhone 13 esetén még nagyobb a felár, 334 990 forintról 389 000 forintra árazta fel az Apple, ez 54 ezer forint áremelkedést jelent.

Az áremelkedés mögötti okok egyszerű, piaci alapúak. Csak az idei évben kb. 30%-ot romlott a forint értéke a dollárhoz viszonyítva és az euróhoz képest is sokat romlott. Így tehát ugyan azt kapjuk, mint a Föld többi országában, viszont a forint jelenlegi értéke miatt jelentősen drágábban.

    Ez is érdekelhet