Jön a munkahelyi kötelező oltás és a maszkviselés a közösségi közlekedés során

Új járványügyi szabályozásokat jelentett be a kormány, visszatérnek korábbi korlátozások és újabb eszközzel terelik az embereket a COVID-19 elleni védőoltások felé.

Szerdán ülésezett a kormány és megvitatták, hogy a 4. hullám ugrásszerű fertőzési számai milyen szigorításokat igényelnek. Az előrejelzések alapján a fertőzések száma növekedhet, azonban a magasabb átoltottsági szintnek köszönhetően kevesebben lesznek súlyos tünetekkel a kórházban, vagy akár lélegeztetőgépen. 

Gulyás Gergely
Gulyás Gergely

Három fontos szabályt hozott a kormány

  • A közösségi közlekedési eszközökön 2021. november 1-től újra kötelező lesz a maszkhasználat.
  • A magyar kórházakban újra bevezetik a látogatási tilalmat. A szociális intézményekben a vezető dönt erről.
  • A munkaadók jogot kapnak arra, hogy a munkavégzés feltételeként előírják a védőoltást.

A Magyar Állam, mint munkáltató kérni fogja a védőoltást, ami azt jelenti, hogy a közintézményekben kötelező lesz a munkavállalók számára az oltás. Azokon a munkahelyeken, amelyeknél kötelezővé teszik az oltást, a dolgozók választhatnak majd, hogy melyik oltást kérik. 

Azon dolgozók, akik nem oltatják be magukat, egy évig fizetés nélküli szabadságra küldhetők. Amennyiben egy év múlva még él az oltáshoz kötődő szabályozás és még mindig nincs beoltva a munkavállaló, úgy a munkáltató elbocsáthatja.

A részlet szabályok még nem ismertek, a napokban jelenik meg a rendelet. Valószínűleg lesznek természetesen kivételek, azok akik egészségügyi okokból nem kaphatnak védőoltást. Azoknál, akiknél nincs egészségügyi ok az oltás ellen és a munkáltató előírja a védőoltást, ott december 15-ig kell megkapni az első dózist az érintettnek.

A kormány úgy számol, hogy kb. 2 millió felnőtt nem oltatta be magát jelenleg az országban, őket érinthető ez a szabályozás. Gulyás Gergely elmondta, hogy ha közülük 1,5 millióan beoltatták volna magukat, jobbak lehetnének a járványügyi adatok.

Természetesen a növekvő fertőzési számok ellenére sem annyira rossz még a helyzet, a szomszédos Romániában például már hetek óta sokkal rosszabb a járvány 4. hulláma, magyar kórházak is fogadtak már román betegeket.

A kormány folyamatosan vizsgálja a benzinár emelkedést is. Egyelőre nem hoztak döntést arról, hogy a horvát példához hasonlóan befagyasztják-e az árakat egy időre, vagy csökkentik-e a jövedéki adót. A benzin szerdán és pénteken is 5 forinttal emelkedik ezen a héten. A gázolaj csak pénteken emelkedik 5 forinttal. A benzin átlagára 506 ft / l, a gázolajé pedig 517 ft / l lesz október 29-től.

Ez is érdekelhet