Kémszoftverekkel figyelhetnek iPhone-felhasználókat

Az Apple arra figyelmeztetett, hogy számos iPhone-felhasználót célzó kémszoftverek veszélyeztetik a személyes adatokat. A riasztást 92 ország lakosainak küldték el, köztük vélhetően magyar állampolgárok is érintettek lehetnek.

A vállalat a riasztásokat szerdán adta ki – ezek az iPhone-okon egy felugró ablakban jelentek meg, amelyben a következő üzenet szerepelt magyar nyelven:

Az Apple úgy észlelte, hogy Ön egy zsoldos kémprogram-támadás célpontja lehet, amelynek keretén belül távolról próbálják meg az XYZ Apple ID-hoz tartozó iPhone-t kompromittálni. A támadás valószínűsíthetően kifejezetten az Ön személye vagy tevékenysége ellen irányul. Bár az ilyen támadásokat soha nem lehet teljességgel biztosan észlelni, az Apple nagy bizalmat fektet ezekbe az értesítésekbe – kérjük, vegye Ön is komolyan.

A vállalat egyelőre nem osztotta meg, hogy mely országok állampolgárai érintettek vagy pontosan hány értesítést küldtek ki összesen. Szerintük ez lehetővé tehetné a támadók számára, hogy jobban megértsék az Apple rendszereit, ezáltal őket nehezebben lehetne észrevenni

Sajnos nem ez az első ilyen eset. Az Apple rendszeresen küld ki hasonló típusú értesítéseket, több mint 150 országban figyelmeztetve a felhasználókat arra, hogy megfigyelhetik őket – áll a vállalat támogatási oldalán.

A legmagasabb számú figyelmeztetést tavaly októberben Indiában küldték ki, amikor újságírók és politikusok voltak a támadások célpontjai. Később az Amnesty International jelentett arról, hogy azokon az iPhone-okon, amelyekre érkeztek az Apple figyelmeztetései, az NSO Pegasus kémprogramját azonosították.

Ez is érdekelhet