Kibújt a Gin a palackból, többet be is tiltott a Nébih

Jó napja volt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakembereinek, a Szupermenta programban ezúttal 27 különböző gint teszteltek le.

Kibújt a Gin a palackból, többet be is tiltott a Nébih

Az összehasonlító és ellenőrző teszten volt hatósági, laboratóriumi és kedveltségi teszt is. A 27-ből három gin megbukott a vizsgálaton és hatósági eljárás indult.

A szakemberek a nagyobb kereskedelmi láncok választékából összesen 27 italt hasonlítottak össze, ezek közül 18 gin, 9 pedig London gin megnevezésű volt, a teszten 20 külföldi, 7 hazai előállítású szeszesitalt teszteltek.

A laboratóriumi teszten ellenőrizték a termékek alkohol-, metanol- és cukortartalmát. A címkéjük szerint a ginek 37,5-46% térfogatszázalék közötti alkoholtartalommal rendelkeztek, azonban a vizsgálat kimutatta, hogy egy gin esetén az alkoholtartalom nem érte el a termékkategóriára előírt minimális 37,5%-ot. Szintén fontos volt a metanoltartalom ellenőrzése is, ez utal ugyanis az előállításhoz használt mezőgazdasági etil-alkohol finomságára. Ezen is megbukott egy gin, a metanoltartalma magasabb volt, mint a rendeletben meghatározott határérték. Ennél az esetnél a probléma alapja az volt, hogy borpárlatot tartalmazott (ez szerepelt a kiszerelésen és a gyártmánylapon is), viszont a ginek esetében ez egy nem engedélyezett összetevő. A megbukott szeszesitalok gyártójával szemben hatósági eljárás indult, az érintett italok forgalmazását pedig megtiltotta a Nébih.

Ellenőrizték azt is, hogy a ginek jelölései tartalmazzák-e a kötelező elemeket, mint a megnevezés, nettó mennyiség, tényleges alkoholmennyiség, vagy a tételazonosító. Az egyik hazai előállítási terméknél nem volt feltüntetve a származási ország és bár Magyarországon állították elő, a címke grafikai elemei, színei arra engedtek következtetni, hogy az külföldi termék. Annál a ginnél, amely alkoholtartalmával gond volt, a címkén szerepelt a “finest destilled” kifejezés is, azonban nem felelt meg a desztillált ginekre vonatkozó előírásoknak, valamint a gyártmánylap sem igazolta, hogy desztillált lett volna. Ezen esetekben is hatósági eljárást indítottak a felügyelők és betiltották a forgalmazást. A bírságok együttes értéke megközelítőleg 5 millió forint lesz.

A Szupermenta terméktesztek tartalmaztak egy kedveltségi vizsgálatot is, azaz szakértők és laikusok pontozták a termékeket.  Értékelésük alapján a gin megnevezésű italok közül a dobogó legfelső fokára a Larios 12 Premium Gin Mediterránea került, második helyen a Zimek Mediterrán Gin végzett, míg harmadikként a Steam-Brew Original Dry Gin zárt. A London ginek versenyében első helyezett lett a Tanqueray London Dry Gin, a dobogó második fokán a Beefeater London Dry Gin végzett, míg a harmadik helyet a London Hill London Dry Gin érdemelte ki.

Ez is érdekelhet