Kilyukasztotta a gázcsövet, hogy volt szerelme életére törjön

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség az elsőfokú ítélet helybenhagyását indítványozta abban az ügyben, amelyben egy férfi betört volt párja házába és kilyukasztotta a gázcsövet azért, hogy a nő életére törjön.

A büntetett előéletű férfit a Nyíregyházi Törvényszék emberölés bűntettének kísérlete miatt 9 év börtönbüntetésre, és 9 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte azzal, hogy szabadságvesztés büntetésből feltételes szabadságra nem bocsátható.

Kép forrása: femina.hu

Az ítélet szerint a férfi és a nő között 2021 nyarán szerelmi kapcsolat alakult ki, amely a férfi italozása miatt év végére megromlott. A férfi és a nő azonban 2022 márciusában ismét felvették egymással a kapcsolatot. Március 7-én – mialatt a nő a munkahelyén tartózkodott –  a férfi felfeszítette a háza egyik ablakát, oda bement, majd a tűzhelyhez csatlakozó gázcsövet több helyen kilyukasztotta azért, hogy a kiáramló gázzal megölje a nőt.

Amikor a nő hazaért, a házba lépve észlelte az erős gázszagot, észrevette a megrongált gázcsövet, a gázt elzárta, a lakást pedig kiszellőztette. A férfi a gázcső megrongálását a nő kutyáira fogta. Másnap reggel – miután a nő ismét dolgozni indult – a vádlott az ablakon keresztül visszament a nő lakásába és az előző napon elzárt gázcsapot ismét kinyitotta, a nő kölyökkutyáit pedig magával vitte. A délelőtt folyamán a nő az egyik munkatársával hazament, hogy a sérült gázcsövet kicseréljék, azonban a házba lépve azonnal észlelte a gázszagot. A nő gázcsapot elzárta és értesítette a rendőrséget.

A gáz berobbanása közvetlenül veszélyeztette volna a lakóházban élő nő életét.

Az ítélet ellen az elkövető és védője elsősorban felmentés, másodsorban a büntetés enyhítése érdekében fellebbezett.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség szerint ugyanakkor az elsőfokú bíróság ítélete törvényes és megalapozott. A férfi szándéka a  gázcső több helyen való kilyukasztásával és a gázcsap megnyitásával mindkét napon a nő életének kioltására irányult. A gázrobbanás elmaradása csupán a véletlenen múlott, ezért a fellebbviteli főügyészség az ítélet helybenhagyását indítványozta. Másodfokon az ügyben a Debreceni Ítélőtábla dönt.

Ez is érdekelhet