KlímaSztár 2024 díjat kapott Debrecen

Öt hazai település – Barnag, Debrecen, Kecskemét, Újpest és Vác – mintaértékű zöldfelület-kezelési gyakorlatai nyerték el az Éghajlatvédelmi Szövetség KlímaSztár 2024 díjait. A díjakat Nagykovácsiban, a Teleki-Tisza kastélyban, a Zöld Civil Szervezetek Országos Találkozójának keretében szervezett szakmai programon vehették át a területek kezelésében közreműködő önkormányzatok és szervezetek képviselői.

A Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség idén hetedik alkalommal hirdette meg a magyarországi KlímaSztár díjat. Az Égigérő zöld – KlímaSztár 2024 felhíváson ezúttal olyan települési jó példákat kerestek, ahol közterületen klímaadaptív gyepgazdálkodás folyik, vagy biodiverz évelőágyások kialakításával beporzóbarát zöldterületek, zöldfelületek jöttek létre.

Az éghajlatváltozással járó kihívásokhoz rövid és hosszú távon is alkalmazkodnunk kell, ez pedig különösen fontos kérdés a sűrűn beépült városok, terjeszkedő települések tekintetében. Az egyik sarkalatos pont, hogy hogyan fogjuk kezelni a jövőben a települési zöldterületeket, melyek nem csak rekreációs szempontból fontosak, de komoly szerepük van a városi hősziget-hatás csökkentésében, a csapadékvíz-gazdálkodásban vagy éppen a biodiverzitás megőrzésében. — mondta el Lajtmann Csaba, a Szövetség elnöke.


A díjazott égigérő zöldfelület:

Debrecen, Kondorosi-ér menti vadvirágos területek – Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, Future of Debrecen;

Debrecenben városszéli, kertes házas övezetben, a Kondorosi-ér mentén húzódó töltésen lakossági kezdeményezésre jelöltek ki olyan területet, ahol a kaszálások számát csökkentették, életteret hagyva ezzel a gyeptársulás vadvirágainak, növelve a helyi biodiverzitást. Ezen túlmenően szintén a Kondorosi-ér mentén, egy másik szakaszon parcellába vetett vadvirágos területet is létrehoztak.

Kuhn András, Debrecen MJV Önkormányzat Főkertészének előadása ezen a linken érhető el.

A Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség nem csak a jó gyakorlatok díjazását és elismerését ítéli fontosnak, de azt is, hogy minél szélesebb kör megismerje a hazai mintaértékű példákat, hozzájárulva ezzel az eddig megszokott gyakorlat formálásához.

Ez is érdekelhet