Kupakgyűjtéssel segítenek egy beteg józsai kislánynak

Egy beteg józsai kislány kezeléséhez kíván segítséget nyújtani a város önkormányzata egy műanyagkupak-gyűjtő szív elhelyezésével a Thomas Mann utca 45. alatti nyugdíjasok házánál.

Nagy Lászlóné Anikó volt a kupakgyűjtő szív elhelyezésének kezdeményezője. Az eszköz elkészíttetésével és elhelyezésével kapcsolatos költségeket – melyek összesen mintegy bruttó 300.000 forintot tesznek ki -Debrecen önkormányzata vállalta, s a kezdeményezővel egyeztetve szintén az önkormányzat tett javaslatot arra, hogy az itt összegyűlő kupakokból származó bevétel kinek a javát szolgálja.

A választás a Józsán élő Kungler családra esett, melynek legkisebb gyermeke, a 3 éves Meike egy ritka megbetegedéssel, úgynevezett Rett-szindrómával küzd. A kislányt a család minden hónapban egy hétre Solymárra viszi, hogy ott korai fejlesztésben részesülhessen. Ez természetesen nagyon próbára teszi a család teherbíró képességét, így minden támogatás jól jön számukra.

A családot már ismeri és egy ideje segíti a Debreceni Karitatív Testület is, melyen keresztül például az elmúlt évben a Debreczeni Zamat Fesztivál szervezői is támogatták őket. A családot övező összefogás keretében Józsán már két szívben gyűlnek a javukra leadott műanyag kupakok, s Debrecenben is a Thomas Mann utcai a második ilyen gyűjtőpont, ahonnan az apuka, Kungler László fogja elszállítani a kupakokat.

Széles Diána reményének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a Meike korai fejlesztéséhez kapcsolódó, havi mintegy 200.000 forintos teljes költség fedezéséhez a kupakgyűjtésből származó bevétel jelentősen hozzá fog járulni.

Nagy Lászlóné Anikó örömét fejezte ki, hogy kezdeményezése mindössze néhány héten belül megvalósulhatott. Reméli, hogy akár már egy nap múlva szükség lesz a gyűjtőszív első kiürítésére, mert az idősek házának lakói az utóbbi időben már gyűjtögették a kupakokat. Az itt élők örülnek annak, hogy segíthetnek.

Bár a kupakgyűjtő szív a nyugdíjasok háza területén, kerítésen belül kapott helyet, az intézmény várhatóan meg fogja teremteni annak a lehetőségét, hogy a környéken élők is elhozhassák ide az összegyűjtött műanyagkupakokat Meike családjának támogatása jegyében.

 

Fotók: Miskolczi János

Ez is érdekelhet