Ma van a Fény Világnapja

Az UNESCO 39. ülésszakán meghozott döntés alapján május 16. lett a Fény Nemzetközi Világnapja. A világnap célja, hogy több figyelmet kapjanak a fényhez kapcsolódó tudományterületek és a fényalapú technológiák.

Ez alkalomból fényképeket hoztunk nektek különleges fényjelenségekről.

A fényjelenségek a fénysugarak világító hatásán alapszanak. Léteznek mesterséges és természeti fényjelenségek is.

Szivárvány

A szivárvány olyan optikai jelenség, amelyet eső után láthatunk. A vízcseppeken a napfény prizmaszerűen megtörik.  A szivárvány ívének külső része vörös, a belső része pedig ibolyalila színű.

Tűzszivárvány

A tűzszivárvány pehelyfelhőkön keletkezik körülbelül 5000 méter magasságban. A pehelyfelhők jégkristályokból állnak, ezeken a kristályokon törik meg a fény, így jön létre a különleges tűzszivárvány.

Sarki fény

Sarki fény akkor keletkezik, mikor a napszél felkavarja a magnetoszférát, így feltöltött részecskék hatolnak át a Föld felső légkörébe. Általában bolygónk északi és déli sarkán figyelhetjük meg ezt a jelenséget.

Villám

A villám egy légköri elektromos kisülés, amely a felhőkön belül, vagy a felhők között keletkezik. Lehet elágazásos formájú, egyenes és gömbvillám is.

Gömbvillám

Az egyik legritkább elektromos fényjelenség a gömbvillám. A többi villámmal ellentétben ez az objektum hosszabb életű, lassú mozgású és földközeli. Hosszú ideig nem tudták tudományosan bizonyítani a létezését, ezért természetfeletti szörnyetegnek tartották. Többnyire vihar közben jön létre, villámbecsapódás után. Élettartama általában 10 másodperc.

Vörös lidérc

A vörös lidérc egyfajta ködfénykisülés. A magaslégköri fényjelenségekhez tartozik, mindössze pár másodpercig tart. A viharfelhők felett keletkeznek, kiterjedésük elérheti az 50 kilométer. Medúza formájúak és vörös színűek, ezért kapták a vörös lidérc nevet. Szabad szemmel szinte lehetetlen őket megfigyelni, de a modern technológiának hála mára számos felvételen láthatjuk őket.

Kék nyaláb

A kék nyalábok a viharfelhőkön keletkeznek, tölcsér formájú elektromos légköri jelenségek. Fényesebbek és kisebbek, mint a vörös lidércek, de hasonló módon keletkeznek.

 

Biró Kincső

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ez is érdekelhet