Magyar használtautó értékbecslő app segíthet a vásárlóknak és eladóknak

Egy magyar startup olyan alkalmazást fejlesztett Instacar néven, amely a mesterséges intelligencia segítségével egy magyar rendszám magsásával megpróbálja meghatározni a használtautók árát.

A cég a hivatalosan elérhető adatokat használja fel, 2005 után gyártott autók esetén van lehetőség a leggyakoribb 582 típusra piaci árbecslést kérni. A felhasználó csak megadja a magyar forgalmi rendszámot és pár pillanat alatt kalkulál az alkalmazás az elérhető adatok alapján.

Magyar használtautó értékbecslő app segíthet a vásárlóknak és eladóknak

Az alkalmazásban már több mint 150 ezer autó értékbecslését végezték el. A legnépszerűbb márkák között ott van az Opel, a Volkswagen és a Ford is. Ha egy konkrét típust nézünk, akkor a Volkswagen Golf modelljeire kértek árbecslést az ügyfelek a legtöbbször az alkalmazásban. Minden évjáratot figyelembe véve (2005-től kezdve) 2,61 millió forint volt a típus átlagára. Persze itt is figyelembe kell venni azt, hogy sokat számít a kor és a futás. Egy 2012-es Gold ára 74%-kal lehet alacsonyabb, mint egy 2022-es modellé. Illetve a 2012-es modellek esetén ha az egyik autó 100 ezer kilométerrel többet futott mint a másik, annak értéke máris 470 ezer forinttal lehet alacsonyabb.

Az árbecslő funkció segítséget nyújthat mind az eladóknak, mind a vásárlóknak is meghatározni azt, hogy mennyit érhet egy autó. Az alkalmazás ráadásul az átírással kapcsolatban is kalkulál árat, beleértve a különböző költségeket és még átlagos éves biztosítási díjat is figyelembe vesz.

Ez is érdekelhet