Már Moszkvába sem repül a WizzAir Debrecenből

A kijevi után a moszkvai WizzAir járat is leállt Debrecenből határozatlan időre.

A február végi orosz katonai aktivitást követően Ukrajna légterét teljesen lezárták a repülőgépek elől. Emellett Moldova is lezárta a légterét, mert túl közel esnek hozzá a harcok és ez veszélyezteti a légijárműveket.

WizzAir gép a debreceni kifutó felett
WizzAir gép a debreceni kifutó felett. Forrás: Debreceni Nemzetközi Repülőtér

A Debrecen-Kijev járatot hamar felfüggesztette a WizzAir. Ezt követően a Debrecen-Moszkva közvetlen légi összeköttetés is felfüggesztésre került, miután Oroszország minden magyar gépet kitiltott a légteréből (az EU-s gépekkel együtt). Ha a tiltás nem jött volna, valószínűleg akkor is megszűnt volna a járat, mert az EU-s és amerikai szankciók Oroszország ellen nem teszik lehetővé a repülőgépekhez szükséges alkatrészek szállítását az országba, így ha bármilyen gond lenne, akkor a gép az országban reked.

A Debrecen International Airport weboldalán és Facebook oldalán egyelőre semmi nyoma nincs az orosz-ukrán konfliktusnak. A debrecenairport.com  főoldalán szerepel továbbra is az úti célok között Moszkva és Kijev is, ennek oka valószínűleg az, hogy egyszerűen nem frissítették a weboldalon. Az érkező járatok között a március 4-i moszkvai töröltként szerepel, azonban a többi kijevi és moszkvai “várható” státuszban van, amely nyilván nem fog megvalósulni.

A két kieső járat mellett azért lehet nagyobb forgalom a debreceni repülőtéren, több ország állampolgárait, akik Ukrajnából menekültek ki a helyi reptérről reptethetik haza az elkövetkező hetekben.

    Ez is érdekelhet