Debrecenben Hallottam

Megérkezett Debrecenbe is a taxis tüntetés

Megérkezett a BLOKÁD című film, amely az 1990-es taxisblokádot dolgozza fel. A 90 perces magyar alkotásban Seress Zoltán és Ifj. Vidnyánszky Attila játssza a főszerepet a fiatal és az idős Antall József személyében. 

Egy országot autókkal elzáró tüntetés nem egy mozgalmas képi világot vetítene magunk elé, de nem is erről szól elsősorban a film, hanem a politikai problémákkal, a kormány működésével és egy személyes tragédiával

BLOKÁD (2022)

A film elején rögtön Moszkvába repülhetünk a MALÉV járatán, ahonnan az újonnan megválasztott demokratikus kormány miniszterelnöke, Antall József és az első megválasztott köztársasági elnöke, Göncz Árpád utazik. A filmkészítők kerestek a landoláshoz valami oroszos, valami friss dallamot, ezért a manapság a népszerű, rádióban is sokat játszott, A nagy pénzrablás sorozatból felkapott Bella Ciao dal orosz verziója szólal meg. Amíg a repülőtérről Gorbacsovhoz még Mercedes és Csajka limuzinok szállítják a politikusokat, a nem túl sikeres tárgyalás után visszafelé már a magyar gyártmányú, de cirill betűs kék Ikaruson kell kigurulniuk a repülőig. Hogy aztán mire hazaérnek, az oroszok rövidesen elzárják a Barátság kőolajvezetéket és megszűnjön Magyarország üzemanyag ellátása.

Antall Józsefnek egyszerre kell helytállnia egy kommunizmusból menekülő ország miniszterelnökeként, miközben egy daganattal küzd. A taxis sztrájk alatt kórházi ágyhoz kötve kell helytállnia, miközben barátjának hitt köztársasági elnök is többször ellene fordul.

A BLOKÁD-ból Tősér Ádám rendező tudott egy egészen jó politikai drámát csinálni, amely időzítése is egészen jó a jelenlegi politikai helyzethez. Amíg 2022-ben több szálon is ragaszkodni próbálunk Oroszországhoz, a hatósági árakhoz, fontos döntéseket hoznak meg zárt ajtók mögött és titkosítanak évtizedekre, addig a filmben ennek ellenkezőjét láthatjuk, azaz hogyan próbált a Miniszterelnök az emberek érdekében eljárni, saját egészségét feláldozva, miként próbálta megértetni, hogy a hatósági ár egy hamis jelenség és nem fenntartható és miképpen próbált kiszabadulni a szovjet uralom alól az országgal.

Magyarországot a BLOKÁD című film képviseli a 95. Oscar-díj szavazáson. A filmet az Apolló moziban tekintettük meg, amire köszönjük a lehetőséget.

Ez is érdekelhet