Debrecenben Hallottam

Megnyílt az Újkerti Közösségi Kert

A nagy sikerrel működő Vénkerti Közösségi Kert mellett újabbal gazdagodott Debrecen: szeptember 12-én átadták az Újkerti Közösségi Kertet.

Balázs Ákos alpolgármester elmondta: a város vezetése szeretné Debrecent zöld módon fejleszteni. Ennek jegyében indult el a Zöld Város Program, és ennek jegyében jött létre 2020-ban a Vénkertben az első közösségi kert, mely 2021-ben elnyerte Az év legszebb konyhakertje címet.

Ez a kert példát mutat, egyfajta jó gyakorlatot, melyet idén két további helyszínen, az Újkertben és a Tócóskertben is igyekszünk meghonosítani – hangsúlyozta Balázs Ákos.

Az új közösségi kertnek helyet adó tömbbelsőben is több mint 10 ezer négyzetméter gyepfelület újult meg, új cserjesorok jöttek létre, teljesen megújult a játszótér és a sportpálya, új pihenőpadok, ivókút szolgálja az itt élő debrecenieket.

A cél az, hogy a lakótelepeken élőket otthonos, zöld környezet vegye körbe. A mostani kulcsátadás egyben egy új, zöld közösség megalakítását jelenti – emelte ki az alpolgármester.

A közösségi kertben magaságyások, valamint közös fűszerdézsák kaptak helyet. A magaságyások között mulccsal borított felületeket alakítottak ki, a közösségi programokhoz, beszélgetésekhez pedig egy térköves felületen helyeztek el 2 asztalt és 4 padot. A szerszámok tárolására faház szolgál, a kertekből származó zöldhulladék helyben történő hasznosítására 2 komposztáló áll a kertészek rendelkezésére, az öntözést pedig kerti csap biztosítja.

Bordásné Gyuris Katalin, az egyik érintett önkormányzati körzet képviselője szerint a környékbeliek nagyon várták már ezt a közösségi kertet és remélték, hogy akár az őszi vetést-ültetést is megkezdhetik. Ez a kis közösségi kert egyaránt szolgálja a közösségépítést és az egészségtudatos, ökotudatos életmódot.

Korbeák György önkormányzati képviselő azt emelte ki, milyen jól illeszkedik az új közösségi kert a Zöld Város Program keretében ebben a városrészben megvalósított fejlesztésekhez. Közösségi terek, játszóterek jöttek létre, focipályák újultak meg, és a közösségi kerttel együtt mindez még jobb, még élhetőbb lakókörnyezetté teszi az Újkertet.

A közösségi kert kertészeinek munkáját a Zöld Munkacsoport is segíti, hiszen a Vénkerti Közösségi Kerthez hasonlóan rendszeresen tartanak majd itt is előadásokat Szentpéteri-Nagy Veronika és Váradi Zoltán, a munkacsoport tagjai. Szentpéteri-Nagy Veronika hangsúlyozta, hogy a kertészek a magvetéstől kezdve a növénygondozással, növényvédelemmel kapcsolatos kérdésekben számíthatnak a tanácsaira. Külön is kiemelte, hogy e kert esetében nem csupán kertművelésről, hanem közösségépítésről van szó, aminek napjainkban igen-igen nagy értéke van.

Váradi Zoltán azt kérte az Újkerti Közösségi Kert kertészeitől, hogy tekintsenek példaként a nem oly távol lévő Vénkert hasonló kertjére, annak közösségére, és váljanak maguk is példaértékűvé.

A Zöld Munkacsoport tagjai mellett a példaként említett Vénkerti Közösségi Kert vezetője, Vajda Erzsébet is felajánlotta segítségét: az elkövetkezendő hetekben az új kertészek megnézhetik közelebbről az ott már működő közösségi kertet, módszertani tanácsokat kaphatnak, s találkozhatnak is egymással a két közösség tagjai. Ezen felül számos kertművelési praktikát olvashatnak a kertészkedők a Future of Debrecen weboldalán is.

A kertészek az újkerti megnyitón a kert kulcsa mellett egy-egy vetőmagcsomagot is átvehettek. A kertészek – 4000 forint használati díj megfizetése ellenében – 2023 végéig jogosultak a kertet használni, ez az időszak jelent egy kerthasználati szezont. A 4000 forintok a közösség kasszáját gyarapítják, ezt az összeget közös kiadásaikra fordíthatják.

Fotók: DMJV

Ez is érdekelhet