Megrázta az áram az építkezésen, majd a mélybe zuhant és meghalt

Bűnösnek mondta ki a Berettyóújfalui Járásbíróság halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében azt a vádlottat, aki egy berettyóújfalui társasház építésénél elmulasztotta a munkabiztonsági intézkedéseket, amely miatt a sértett elhunyt.

Kép forrása: portfolio.hu

A vádlottat a bíróság 2024. május 6-án egy év fogházbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 2 évi próbaidőre felfüggesztette. A járásbíróság a vádlottat előzetes mentesítésben részesítette. A sértett hozzátartozója által bejelentett polgári jogi igényt a bíróság egyéb törvényes útra utasította.

A vádlott egy cég ügyvezetőjeként egy berettyóújfalui társasház építésének kivitelező vállalkozója és felelős műszaki vezetője volt 2019. július 17-én, a cselekmény időpontjában.

A sértett egyszerűsített foglalkoztatás keretében, alkalmi munkavállalóként, betanított kőműves munkakörben dolgozott a vádlott ügyvezető cégénél. A kft. alkalmazásában állt egy építésztechnikus, akinek az volt feladata, hogy az aznapi tervezett feladatokat kiossza a munkavállalók számára, majd az elvégzett munkát ellenőrizze. A cselekmény elkövetésének napján is a munkát az építésztechnikus irányította a vádlottal történt előzetes egyeztetés alapján. A vádlott a munkavégzés helyszínén egyébként heti rendszerességgel tartott ellenőrzést.

Az épülő társasház előtt haladt egy villanyvezeték az épület síkjától 40 centiméterre, függőlegesen pedig az épület második födémszintjétől a vezeték 70 centiméterrel volt magasabban.

A társasház utcafronti homlokzatának második födémszintjén, körülbelül 6 méter magasságban dolgozott a sértett az építésztechnikus iránymutatása alapján. A sértett az emeleti korlátok készítéséhez végzett méréseket egy másfél méter hosszú alumínium vízmértékkel úgy, hogy sem kollektív leesés elleni védelemmel, sem egyéni védőeszköz használatával nem volt biztosítva a magasból történő leesés ellen.

Kép forrása: alacsonyjutalek.hu (A kép illusztráció)

A sértett a munkavégzés során hozzáért a vízmértékkel az épület előtt futó villanyvezetékhez, amelynek következtében pillanatszerű áramütést szenvedett. A segédmunkásaz áramütés hatására elvesztette egyensúlyát, majd körülbelül 6 méter magasságból a járdára zuhant.

A férfi egyéb sérülései mellett életveszélyes fejsérüléseket szenvedett. A fejsérülések miatt kialakult traumás shock következtében a betanított kőműves 2019. július 21-én elhunyt.

A járásbíróság megállapította, hogy a szabadvezeték veszélyes térben történő munkavégzés biztonsági feltételeinek megteremtése, az ezzel összefüggő engedélyek, hozzájárulások megléte, alapvetően a biztonságos munkavégzés körülményeinek összessége részben a munkáltatói joggal rendelkező feladatkör, szakmai szempontból a felelős műszaki vezető, így a vádlott kötelezettsége volt.  

Dr. Kiss László bíró indokolásában elmondta, hogy a bekövetkezett baleset elsődleges oka az utcai vezeték kivitelezői munkaterülethez való olyan közelsége volt, amely miatt a sértett elérhette afeszültség alatt lévő hálózatot, így áramütéses balesetet szenvedett.

Ez megelőzhető lett volna a szabadvezeték környezetében történő munkavégzés műszaki feltételekkel történő kizárásával.

A védelem nélküli szabálytalan és dolgozókra veszélyt jelentő állapot észrevételezése és megszüntetése, mint munkabiztonsági intézkedés a vádlottnak felróható okból nem történt meg.

A sértett egyébként munkavédelmi oktatáson dokumentummal igazolható módon nem vett részt. Az építkezés helyszínén található testheveder, mint egyéni védőeszköz átadása, annak használatára vonatkozó kioktatás írásban dokumentált módon sem történt meg a vádlott részéről.  

A Berettyóújfalui Járásbíróság ítéletét az ügyészség, valamint a vádlott és védője is tudomásul vették, így az jogerőre emelkedett.

Ez is érdekelhet