Megújult a Vénkerti általános iskola fogorvosi rendelője és uszodája

A részletekről szeptember 8-án tartott sajtótájékoztatót Barcsa Lajos Debrecen város alpolgármestere, Papp Csaba a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (Daefi) igazgatója és Tarsoly Andor a Vénkerti Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetője.

Barcsa Lajos alpolgármester arról beszélt, hogy olyan fejlesztéseket sikerült most megvalósítani a Vénkerti általános iskolában, amelyek a gyermekek mindennapi egészségét szolgálják. Az intézmény infrastruktúrája 2015 óta folyamatos megújuláson megy keresztül. Akkor egy átfogó energetikai felújításon esett át az épület, és ezt követően – a tankerülettel együttműködésben – 2019-ben, majd 2021-22-ben is belső felújítások történtek. Mostanra az uszodában teljes mértékben megújult a medence fóliája, gépészeti karbantartási munkálatok is folytak, valamint festés is zajlott összességében 8 millió forint értékben.

Mindezek biztosítják, hogy az uszodában a testnevelési órák keretében körülbelül
ezer gyermek tanulhasson úszni. Az úszás az egyik legegészségesebb sportág, és ezzel preventív módon szolgálja a gyermekek egészségét az uszoda.

Barcsa Lajos azt is elmondta, hogy a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézettel, illetve a Debreceni Egyetemmel együttműködésben megújult az iskolában található fogorvosi rendelő is, melynek keretében új fogászati kezelőegységet is telepítettek.

Ez a rendelő összesen 2300 gyermek fogorvosi ellátását hivatott biztosítani, tehát nem csak a Vénkerti általános iskola, hanem más iskolák diákjaiét is.

Barcsa Lajos kiemelte: bizonyos szakorvosi feladatok ellátása, például fogszabályozás is történik ebben a fogorvosi rendelőben.

Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (Daefi) igazgatója annak fontosságát emelte ki, hogy ezzel és a hasonló, más iskolákban működő rendelőkkel közelebb hozzák a fogorvosi ellátást a gyerekekhez.

A felmérések nyomán a szülők évente két alkalommal jelentést kapnak gyermekeik fogainak állapotáról, és ha esetleg szükség van valamilyen beavatkozásra, az iskolában lévő fogászati rendelőben időpontkéréssel, ingyenesen, iskolaegészségügyi keretek között lehetőség van a probléma megoldására.

Papp Csaba kiemelte: a koronavírus-járvány előtt a gyerekek rossz fogainak mutatószáma 1 alatt volt. A járvány idején ez 2,4-re emelkedett, mostanra viszont 1,3-re csökkent. Ez a csökkenés annak hatását mutatja, hogy a gyerekek újra rendszeresen jártak fogászati szűrésre, kezelésre, és ebben a szülők
együttműködésének is jelentős szerepe volt.

Tarsoly Andor, a Vénkerti Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetője a megújult uszoda jelentőségét abban látja, hogy a gyerekek megtanulhatnak vízbiztosan úszni, és ezzel csökkenhet a vízi balesetek száma. A fogorvosi rendelő megújulása révén pedig helyben, az iskolában még jobb lehetőség van arra, hogy a gyermekek fogászati szűrésen vegyenek részt, és szükség esetén megkapják a szükséges fogászati ellátást is.

Az intézményvezető az iskola tevékenységéről szólva megemlítette, hogy ebben a tanévben több mint 500 tanulójuk van, pedagógus szakos ellátottságunk száz százalékos, a Debreceni Tankerületi Központ mindent biztosít az iskola számára, amit biztosítania kell, viszont ahhoz, hogy az uszoda és a fogorvosi rendelő megfelelő minőségben és méltóképpen tudja fogadni a gyerekeket, ahhoz szükség van a partnerek – az önkormányzat és a Daefi – segítségére, amiért köszönet illeti őket.

Forrás: DMJV

Ez is érdekelhet