Nem csak pénzét lopták el, hitelt is felvettek a nevére a banki csalók

Napi szinten lehetne írni egy-egy újabb csalási módszerről, vagy éppen arról, hogy a különböző hatóságok, szervek hogyan hívják fel a figyelmet ezekre és ennek elkerülésére.

Most az RTL Híradó mutatott be egy esetet, ahol az áldozattól nem csak hogy pénzt loptak, még hitelt is vettek fel a nevében, amelyet szintén neki kell kifizetnie.

Tímeát egy klasszikus trükkel verték át. Egy online áruházon keresztül adott volna el egy terméket és az állítólagos vevő küldött neki egy üzenetet linkkel, amely egy hamis banki felületre irányított azért, hogy megkapja a pénzét. Bár már a csapból is az folyik, hogy ilyen linkeken keresztül ne adja meg az adatait a felhasználó, Tímea nem így tett. Valószínűleg ő sem tájékozódott ezekről a csalási formákról és gond nélkül megadta adatait a hamis weboldalon. Az sem volt neki gyanús, amikor SMS kód érkezett a telefonjára, amelyet meg kellett adnia.

12 órás éjszakai leállás lesz a K&H banknál

A hamis banki oldalon megadott adatokkal és az SMS kóddal a csalók beléphettek Tímea webbankjában, ott előbb továbbutalták az összes ott lévő pénzét (400 ezer forintot), ezt követően pedig a felületen keresztül egy 960 ezer forintos személyi kölcsönt is igényeltek, amelyet szintén továbbutalták egy másik számlára.

Bár jelezte, hogy visszaéltek az adataival, mégis a bank szerint neki kell 84 hónapig, 24 ezrével fizetnie a személyi kölcsönt, mert ő maga adta meg az adatait csalóknak és nem a banki rendszer hibája miatt lehetett feltörni a bankszámláját.

Az ilyen csalások esetén általában olyan bankszámlákra kerül a pénz, amelyet nem a csalók nyitottak, csak használnak. Jellemzően külföldiek, hajléktalanok, vagy idős személyek nevére szólnak ezek a számlák. Ilyenkor a csalók igyekeznek mielőbb tovább menekíteni a pénzt kriptovalutába, vagy készpénzbe, ahonnan így nem lesz tovább követhető.

A TV csatorna megkeresésére a Rendőrség megerősítette, hogy az ügyben eljárást indítottak: ,,információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntettének gyanúja miatt” nyomoznak, egyelőre ismeretlen tettes ellen.

Ez is érdekelhet