Országos átlag felett áll Debrecenben a foglalkoztatási ráta

Debrecenben lehet a legjobb a foglalkoztatottak aránya Magyarországon, erre utalt Papp László, a város polgármestere.

A Központi Statisztikai Hivatal népszámlálási adataiból derült ki, hogy Debrecenben 56,1% a foglalkoztatottsági arány, amely magasabb, mint Budapesten (54%), vagy a többi vármegyei jogú városban (átlagosan 50%).

Kelet-Magyarország korábban munkaerő-háttérbázisa volt az ország középső vagy nyugati részének, és ebben a kérdésben óriási változást tudtunk elérni az elmúlt évek gazdaságfejlesztési folyamatainak köszönhetően. Köztudomású, hogy Debrecen az ország új gazdasági központja – mondta el Papp László a Debrecen Televíziónak.

Érdekesség, hogy bár a foglalkoztatottak aránya magasabb az országos szintnél, így van ez a munkanélküliekkel is, ez az arány 3,1% a városban, míg országosan csak 2,5%-ot mértek. A város dolgozóinak több mint kétharmada a szolgáltatás jellegű ágazatban dolgozik, a felsőfokú végzettséggel 36,8%-uk rendelkezik.

Az elkövetkező években több nagy gyár kezdi meg a működését Debrecenben. A BMW és a CATL beruházása a legnagyobb, viszont ez több más gyárat és új munkahelyet is idevonzott. Ez elkerülhetetlenül is további lakók betelepülésével fog járni a városban.

Ez is érdekelhet