Összeült a debreceni Aranybika felújítási terveit bíráló bizottság

Kép: Orbán Balázs Facebook-oldala

Összeült a Mathias Corvinus Collegium (MCC) debreceni központjának, az ikonikus Aranybika épületének felújítási terveit bíráló bizottság július 18-án. A program a debreceniek bevonásával zajlik, a város polgármestere, Papp László és főépítésze is tagja a bizottságnak. – olvasható az MCC kuratóriumi elnökének Facebook-posztjában.

Az építkezés jövőre indulhat meg. A tervek szerint először a szocializmusban épült szárnyat bontják el, és annak helyére húzzák fel az MCC diákjainak és szakmai tevékenységének helyet adó épületet. Ennek elkészültével a képzések ideköltöznek, így kiürül a régi szárny, és elindulhat a műemléki rekonstrukció.

Az épületrész a felújítás után ismét szállodaként működik majd.

A felújítás célja, hogy az Aranybika történelmi stílusát követve egy, a 21. századi elvárásokat kielégítő, az MCC oktatási programjainak befogadására alkalmasabb új épületrész jöjjön létre, amely harmonikus kapcsolatban áll a várossal, a környező épületekkel és terekkel.

Kép: MCC

Mathias Corvinus Collegium 

Az MCC a Kárpát-medence legjelentősebb tehetséggondozó intézménye, amely 1996 óta végzi tevékenységét, és az általános iskola felső tagozatától a felnőtt korig működtet közcélú, ingyenes tehetséggondozási programokat. Egyedülálló tehetséggondozási programjának lényege, hogy a hagyományos közoktatást, egyetemi oktatást kiegészítő, magas szintű képzést nyújt nem csupán egy területet érintően, hanem interdiszciplináris jelleggel. A Mathias Corvinus Collegium tudásközpontként is működik: képzései mellett mobilitási programokat működtet, széleskörű ösztöndíjprogramokat biztosít a fiataloknak, könyveket ad ki, tudományos írásokat jelentet meg, nemzetközi és hazai konferenciákat, vitafórumokat szervez, a demokratikus párbeszéd előmozdításában, a kulturált közéleti viták alakításában vállal szerepet.

Ez is érdekelhet